Βυζάντιο – μια άγνωστη εποχή

Επέτειος σήμερα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς (29 Μαΐου 1453). Ευκαιρία λοιπόν να διαβάσουμε ένα βυζαντινό κείμενο του 10ου αιώνα, προσπαθώντας να μάθουμε περισσότερα για την ζωή και την ιστορία της εποχής.

9789607420992Βίος Βασιλείου : η βιογραφία του αυτοκράτορα Βασιλείου Α΄ του Μακεδόνος από τον εστεμμένο εγγονό του / Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου, Αθήνα : Κανάκη, 2010, 553σ. ; 21εκ.

Τον 10ο αι. στην αυλή του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου, γιού του Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού και εγγονού του Βασιλείου Α΄ του Μακεδόνος, γράφεται ο Βίος Βασιλείου, η βιογραφία του ιδρυτή της Μακεδονικής δυναστείας. Προήλθε από τη γραφίδα του ίδιου του Κωνσταντίνου; Ίσως, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι. Η μόνη βεβαιότητα που διαθέτουμε είναι ότι συνετέθη κατ’ εντολήν του εστεμμένου εγγονού του.

Η διήγηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για το περιεχόμενό της καθαυτό, αλλά και για τη λογοτεχνική της υπόσταση. Μύθος και αλήθεια συγχέονται ενίοτε σε μια ελκυστική αφήγηση. Η ιστορική πραγματικότητα κάποτε αντικατοπτρίζεται με σχετική ακρίβεια και αξιοπιστία, ενώ άλλοτε διαστρεβλώνεται ή αποσιωπάται προς όφελος της πολιτικής προπαγάνδας.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας