Γενέθλια του παγκόσμιου ιστού (www., World Wide Web)

 Πως ξεκίνησε το ίντερνετ : όταν ξενυχτούν οι ιδιοφυµιες / Κέϊτι Χάφνερ, Μάθιου Λάϊον

Πέρασαν 21 χρόνια από τότε που o Τιμ Μπέρνερς Λι (βιογραφικό) μπόρεσε να θέσει σε λειτουργία το όραμα του (και όραμα πολλών άλλων προγραμματιστών) για μια υπερτοπική δικτύωση των υπολογιστών, εφευρίσκοντας και τεκμηριώνοντας τα επιμέρους στοιχεία (http, HTML, URL, browser, server) που κάνουν δυνατή τη λειτουργία του Παγκόσμιου Ιστού ή Διαδικτύου.

Κάτι που σήμερα θεωρούμε δεδομένο, κάτι στο οποίο οφείλουμε ακόμα και την επικοινωνία αυτής της στιγμής, έχει ζωή μόλις 21 ετών. Η ανάπτυξη του εκρηκτική (δες εδώ και άλλα στατιστικά για την παγκόσμια χρήση ιντερνετ). Οι δυνατότητες του απεριόριστες, άγνωστες ακόμα και στους δημιουργούς του. Η ιατρική, η εκπαίδευση, η οικονομία, οι ανθρώπινες σχέσεις, το δίκαιο, η ηθική, όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας μεταβάλλεται από αυτή την εφεύρεση. Οι κοινωνικές αλλαγές που επιφέρει, άγνωστες και δύσκολα διαχειρίσιμες από τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές. Φανταστείτε την έννοια της “εικονικής πραγματικότητας” δέκα χρόνια πριν και δέκα χρόνια μετά από σήμερα, όταν μια γενιά παιδιών θα έχει ενηλικιωθεί μέσα σε εικονικά περιβάλλοντα.

‘Ολα αυτά ξεκίνησαν από ένα περίγραμμα τριών σελίδων που κατέθεσε σαν πρόταση ο Λι στο Ινστιτούτο CERN, και την οποία οι αγγλομαθείς μπορούν να διαβάσουν εδώ.

Πως οραματίζεται το μέλλον του παγκόσμιου ιστού ο κ. Λι; Δείτε μια ομιλία του (ενεργοποιώντας ελληνικούς υπότιτλους) για το επόμενο Δίκτυο.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας