Δεν είναι όλοι ίδιοι

Βαριά μου έπεσε η “τεχνοκρατική” ομολογία του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, και κορυφαίου παγκόσμια στην μακροοικονομία, Ολιβιέ Μπλανσάρ ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζει το ΔΝΤ τα τελευταία 40 χρόνια βασίζονται σε λανθασμένες προβλέψεις και επομένως οι στόχοι που τίθενται είναι εξ’ ορισμού μη επιτεύξιμοι.

Ζούμε στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια μια ιδιότυπη άνθηση της οικονομικής επιστήμης. Ξεκινώντας από τα αλήστου μνήμης spreads και CDS του 2008, ο ελληνικός λαός επιμορφώθηκε (στρεβλά) στο σύνολο του για τα βασικά της οικονομικής επιστήμης. Και είναι διαδεδομένο το συμπέρασμα ότι η οικονομία είναι μια νέα δικτατορία, η δικτατορία των αριθμών ενώ οι οικονομολόγοι είναι το ιερατείο του νέου ολοκληρωτισμού. Έχοντας σπουδάσει και αγαπήσει την οικονομική επιστήμη, δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω με την διαπίστωση αυτή. Η οικονομία είναι μια κοινωνική, και όχι μια μαθηματική επιστήμη, και στις κοινωνικές επιστήμες διατυπώνονται όλες οι θεωρίες, από τις πιο σοσιαλιστικές ως τις πιο ολοκληρωτικές. Ως αντίβαρο λοιπόν για την πίκρα που μας πότισε ο εξαιρετικός επιστήμων αλλά άθλιος πολιτικός κ. Μπλανσάρ, να σας προτείνω το βιβλίο ενός άλλου εξαίρετου επιστήμονα (καθηγητής Οικονομίας της ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Cambridge) ο οποίος αποφεύγει το πεδίο της πολιτικής.

23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό / Χα – Τζουν Τσανγκ, Αθήνα : Καστανιώτης, 2011, 350σ., 21 εκ.   

Μας λένε ότι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς μπορεί να έχει τα ελαττώματά του, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση που να προσφέρει ευημερία σε όλους. Οι Δυτικές χώρες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και είναι οικονομικά πιο δραστήριες σε σύγκριση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η τεχνολογική ανάπτυξη αποτελεί το μέλλον όλων μας.
Σωστό;
Λάθος!
Το βιβλίο αυτό θα ταρακουνήσει συθέμελα ό,τι έχουμε ακούσει περί οικονομίας. Θα αποκαλύψει την αλήθεια για τα ψέματα που μας λένε και θα μας δείξει πώς λειτουργεί πραγματικά το σύστημα, φανερώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

– Δεν υφίσταται ελεύθερη αγορά.
– Η παγκοσμιοποίηση δεν κάνει τον κόσμο πλουσιότερο.
– Δεν ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο

– το πλυντήριο άλλαξε τη ζωή μας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το διαδίκτυο.
– Οι φτωχές χώρες είναι πιο καινοτόμες από τις πλούσιες.
– Τα υψηλόμισθα στελέχη δεν παράγουν καλύτερα αποτελέσματα.

Το παρόν βιβλίο παρέχει πλήθος πληροφοριών και στοιχείων για το χρήμα, την ισότητα, την ελευθερία και την απληστία, ενώ αποκαλύπτει ότι η σύγχρονη “ελεύθερη αγορά” όχι μόνο βλάπτει τους ανθρώπους, αλλά και αποτελεί αναποτελεσματικό τρόπο χειραγώγησης της οικονομίας. Ο Τσανγκ παραθέτει εναλλακτικές λύσεις και αποδεικνύει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια καλύτερη πορεία.

Κριτικές για το βιβλίο:

Γρηγόρης Μπέκος, Η ψευδαίσθηση της ελεύθερης αγοράς, “Το Βήμα”/”Βιβλία”, 21-8-2011

Θανάσης Βασιλείου, Η οικονομία από άλλη οπτική, “Η Καθημερινή”/ “Τέχνες και γράμματα”, 14-8-2011


  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2013
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας