ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ

Ο ερχομός της νέας χρονιάς είναι ένα μεγάλο γεγονός για τον καθένα. Σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη ζωή του καθενός, ένα καινούριο ξεκίνημα απαλλαγμένο από άγχη και βάρη που μας απασχολούσαν  πριν. Κάθε χώρα έχει δικά της ήθη και έθιμα με τα οποία υποδέχεται την Πρωτοχρονιά.

Ισπανία: Τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι τρώνε 12 σταφύλια -ένα για κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι- για να τους φέρει καλή τύχη για τους επόμενους μήνες που έρχονται.

Βραζιλία: Οι βραζιλιάνοι ζουν στο νότιο ημισφαίριο, έτσι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά μέσα στο καλοκαίρι. Μία από τις παραδόσεις τους είναι να φορούν άσπρα  (το οποίο συμβολίζει το καθαρό πνεύμα για το χρόνο που έρχεται). Στη θρησκεία της Umbanda, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στη Βραζιλία, η 31η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που τιμούν τη Lemanj, τη θεά των νερών. Πολλοί Βραζιλιάνοι, ακόμη και αυτοί που ανήκουν σε άλλες θρησκείες, προσθέτουν τη παράδοση τίμησης της Lemanj στον εορτασμό της νέας χρονιάς. Τα παιδιά αγαπούν την παράδοση του να βάζουν λουλούδια, ρύζι και άλλα δώρα    για τη Lemanj σε ένα μικρό βαρκάκι και το ρίχνουν στη θάλασσα για τη θεά.

Βιετνάμ: Το τυπικό όνομα για τη βιετναμέζικη νέα χρονιά είναι Nguyen-dan, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι την ονομάζουν Tet. Ένα ιδιαίτερο πιάτο που λέγεται bahn tet τρώγεται την Πρωτοχρονιά. Περιέχει χοιρινό και φασόλια. Την τελευταία ημέρα του χρόνου οι βιετναμέζοι φυτεύουν μπαμπού ή κάποια άλλα φυτά στον κήπο τους και τον διακοσμούν με λουλούδια, καμπάνες και κόκκινες γιρλάντες για να προστατέψουν την οικογένεια από τα κακά πνεύματα. Την πρώτη ημέρα του νέου έτους, οι βιετναμέζοι παραδοσιακά επισκέπτονται την οικογένεια και τους φίλους.

Αυστραλία: Στην Αυστραλία, επειδή είναι καλοκαίρι τον Ιανουάριο, οι άνθρωποι συχνά γιορτάζουν την πρωτοχρονιά κάνοντας μπάρμπεκιου (τα οποία ονομάζονται barbies) στην παραλία, και τους αρέσει να πέφτουν μέσα στο νερό τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς. Οι Αυστραλοί επίσης αγαπούν να ανάβουν πυροτεχνήματα για να ανακοινώσουν την άφιξη της νέας χρονιάς.

                                 Ρουμανία: Την Πρωτοχρονιά, τα παιδιά λένε τραγούδια όπου εύχονται στους ανθρώπους ευτυχία και επιτυχία. Οι Ρουμάνοι πιστεύουν ότι οι οικογένειες που κρατούν μια λάμπα αναμμένη όλη τη νύχτα, θα έχουν τύχη όλη τη νέα χρονιά και ότι αυτοί που πετούν χρήματα στο μέρος όπου πλένουν τα χέρια τους θα έχουν χρήματα για όλο το χρόνο που έρχεται.

 

                                    Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Στην πλατεία των Times στη Νέα Υόρκη, οι άνθρωποι παρακολουθούν μια μεγάλη διακοσμημένη μπάλα να πέφτει στην πλατεία τα μεσάνυχτα που αλλάζει ο χρόνος και αυτό το γεγονός προβάλλεται στην  τηλεόραση σε όλη τη χώρα. Πολλοί άνθρωποι κάνουν πάρτι την Πρωτοχρονιά όπου χορεύουν, τραγουδούν και τρώνε πολύ φαγητό, ιδιαίτερα ένα φαγητό από μαυρομάτικα φασόλια (τα οποία θεωρούνται τυχερά) και ρύζι. Τα μεσάνυχτα πίνουν σαμπάνια και τρώνε κέικ.

 

Κορέα: Sol-Nal είναι το όνομα του Κορεάτικου νέου έτους. Οι άνθρωποι φορούν καινούρια ρούχα τη Πρωτοχρονιά για να συμβολίσουν μια νέα αρχή. Οι οικογένειες μαζεύονται και οι νέοι άνθρωποι υποκλίνονται στους μεγαλύτερους καθώς τους εύχονται  καλή υγεία και ευτυχία για τη χρονιά που ακολουθεί. Έπειτα, οι μεγαλύτεροι συχνά δίνουν χρήματα ή δώρα στους νεότερους. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι τρώνε ένα μπολ με μια ριζόσουπα, η οποία παραδοσιακά πιστεύεται ότι φέρνει μακροζωία.

 

 

[tags] Βέροια, Δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας, Πρωτοχρονιά [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας