Η ΣΟΦΙΑ ΗΛΙΑΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου:

«Μέρες» της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη

Τα χρώματα της βίας (1941-1945) της Σοφίας Ηλιάδου –Τάχου

Την Τρίτη 8 Απριλίου 2014, 6.30 το απόγευμα

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

  • Χρήστος Σκούπρας, Φιλόλογος Δρ. Παιδαγωγικής,
  • Αντωνία Χαρίση, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, Δρ. Ιστορίας
  • Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος – συγγραφέας

Και η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, συγγραφέας, αν. καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η συλλογή στοιχείων για την ιστορία της κατοχικής ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη, είναι και παραμένει μέχρι σήμερα  εξαιρετικά κρίσιμη υπόθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ότι πρόκειται για θέμα που εξακολουθεί να διχάζει,  αποτελεί και το γεγονός ότι ακόμα και το ακρωνύμιο ΟΠΛΑ έχει δεχτεί κατά καιρούς διαφορετικές ερμηνείες ή αναγνώσεις που απηχούν διαμετρικά αντίθετες ιδεολογικές προσεγγίσεις των εννοιών «λαϊκοί αγωνιστές» και «λαϊκοί αγώνες».

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μοναδική στο είδος της μελέτη καθώς στηρίζεται σε πρωτογενές υλικό για τη λειτουργία της ΟΠΛΑ, συγκεκριμένα στο αρχείο του Ν. Τσιρώνη, στελέχους της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης. Η συγγραφέας διασταύρωσε το υλικό του αρχείου με τα δεδομένα του αρχείου του ΚΚΕ, όπου υπήρχαν καθοριστικές αναφορές για τη δράση του ΕΑΜ στην Θεσσαλονίκη. Επιπρόσθετα στοιχεία για τα γεγονότα της εποχής διασταυρώθηκαν και με το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και με το Αρχείο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία μελέτη που φωτίζει γεγονότα των χρόνων του εμφυλίου που ως σήμερα παρέμεναν απρόσιτα για τον ερευνητή εξαιτίας της κυριαρχούσας μέχρι σήμερα ιδιότυπης ομερτά στους κύκλους των μελών της ΟΠΛΑ. Μιας σιωπής η οποία υπαγορεύτηκε από το ψυχροπολεμικό μετεμφυλιακό κλίμα και έγινε στη συνέχεια νοοτροπία και τρόπος ζωής.

 Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη διαχρονική συγκρότηση της ελληνικής εκπαίδευσης,  εντός και εκτός των ορίων του ελλαδικού κράτους, με την ιστορία των παιδαγωγικών αντιλήψεων, καθώς και με την ιστορική διάσταση της εκπαιδευτικής πολιτικής.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 3 Απριλίου 2014
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας