ΚΟΛΥΒΑ ΙΟΥΛΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι, 800 γρ. σουσάμι ψημένο,1 κούπα καρύδια κοπανισμένα, 1/2 κούπα μύγδαλα κοπανισμένα, φρυγανιά τριμμένη ( ή μπισκότα μιράντα τριμμένα ή στραγάλια αλεσμένα), 1 βανίλια, ζάχαρη άχνη, μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ: κανέλλα για τον σταυρό, μύγδαλα ασπρισμένα, καρύδια, φυστίκια Αιγίνης, λαδόκολλα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Σιτάρι: Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σιτάρι. Αν είναι αποφλοιωμένο, το βράζουμε για μία- μιάμισι ώρα. Αν δεν είναι, το βράζουμε 4-5 ώρες. (Σαφώς το αναποφλοίωτο είναι πιο νόστιμο και υγιεινό). Είναι έτοιμο όταν ανοίξει (σκάσει) στα δυο. Το πλένουμε με άφθονο νερό γιανα μη γλιτσιάζει. Στραγγίζουμε σε τρυπητό και το απλώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα, για μερικές ώρες (για να απορροφηθούν τα υγρά).

Σουσάμι ψημένο: Βάζουμε το σουσάμι σ’ένα ταψί στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Το ανακατεύουμε για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μόλις ροδίσει, το βγάζουμε από το φούρνο, το κοπανίζουμε στο γουδί ή στο multi.

Ψημένο αλεύρ ι με ζάχαρη: Αναλογία ένα προς δύο. Μία κουταλιά αλεύρι+ δύο κουταλιές ζάχαρη. Ετοιμάζουμε όση ποσότητα θέλουμε και το κρατάμε σα βάζο. Βάζουμε το αλεύρι (15 κουταλιές σούπας), σ’ένα ταψί και το ψήνουμε σους 200 βαθμούς. Ανακατεύουμε συχνά, για να μή καεί. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει ( από άσπρο γίνεται κρεμ), το βγάζουμε από το φούρνο. Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τη διπλή ζάχαρη (30 κουταλιές σούπας). Μ’ένα τούλι κοσκινίζουμε το ψημένο αλεύρι πάνω από τη λεκανίτσα, όσο είναι ακόμα ζεστό και ανακατεύουμε καλά,  έτσι ώστε να μή φαίνεται σχεδόν η ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε, σε μία λεκάνη, το βρασμένο σιτάρι με το ψημένο σουσάμι, την τριμμένη φρυγανιά (ή τα μπισκότα ή τα στραγάλια), για να μην υγρανθούν τα κόλυβα, τη βανίλλια,την κανέλλα, τα καρύδια και τα μύγδαλα. ( ποτέ δέ βάζουμε μέσα σ’αυτά τα υλικά το αλεύρι που περιέχει ζάχαρη ούτε την άχνη, γιατί τα κόλυβα θα υγρανθούν). Αφού τα ανακατέψουμε καλά, τα βάζουμε σ’ένα ταψί εμαγιέ ή σε πιατέλα. Με τη λαδόκολλα ή μ’ένα λεπτό χαρτόνι πιέζουμε τα υλικά, για να έχουμε μία ομοιόμορφη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή τριμμένη φρυγανιά. Πιέζουμε με τη λαδόκολλα. Στο κέντρο του ταψιού σχηματίζουμε ένα σταυρό με κανέλλα. Γύρω-γύρω στολίζουμε (κεντάμε) όπως θέλουμε: με καρύδια κομμένα στη μέση, με μύγδαλα ασπρισμένα, με φυστίκια Αιγίνης, για να έχουμε ένα όμορφο οπτικά αποτέλεσμα. ( μυστικό επιτυχίας είναι τα άφθονα υλικά). Στα μοναστήρια, στις γιορτές, αγιογραφούν κυριολεκτικά με χρωματιστή ζάχαρη, την εικόνα της Παναγίας ή των αγίων, στην επιφάνεια των κολύβων). Στη συλλογή μας υπάρχουν σχετικά βιβλία:Τζώγας Χαρίλαος: 1. Η περί μνημοσύνων έρις εν Αγίω Όρει κατά τον ΙΗ’ αιώνα: εκδ. Α.Π.Θ., 2. Ευχολόγιον εξοδιαστικόν: εκδ. Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας, 3. Καλλίνικος Κωνσταντίνος: Η φροντίς των νεκρών εν τω χριστιανισμώ: εκδ. Μυγδονία, 4. Κουγιουμτζόγλου Γεώργιος: ιεροπραξίες της εκκλησίας μας, 5. Παναγόπουλος Δημήτρης: Ίνα μη αδικώμεν τους νεκρούς μας.

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, ζαχαροπλαστική, κόλυβα, μνημόσυνα[/Tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2010
in Από τη συλλογή μας, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας