Με τη γοητευτική ομιλία της καθηγήτριας Λένας Αραμπατζίδου ξεκίνησε το αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 7 Απριλίου το αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη που διοργανώνουν οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη. Το αφιέρωμα – γνωριμία ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Λένας Αραμπατζίδου με τίτλο «Μελετώντας όψεις της ταυτότητας του γερο-Πρωτέα Καβάφη».

Η κ.Αραμπατζίδου με την ομιλία της κατάφερε να μυήσει τους παρευρισκόμενους στο Καβαφικό έργο. Μίλησε για την οικογένειά του, το σπίτι του, τη βιβλιοθήκη του, τον χαρακτήρα του και πολλές άλλες άγνωστες πτυχές της ζωής του κορυφαίου ποιητή. Μέσα από την αναλυτική παρουσίαση της κας Αραμπατζίδου γίνεται κατανοητό γιατί σήμερα το 2014, εκατόν πενήντα και πλέον χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Κ.Π.Καβάφης συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για τη λογοτεχνία και την ταυτότητα, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά σε διεθνές επίπεδο.

Η βραβευμένη καθηγήτρια του ΑΠΘ μας ξενάγησε με έναν γοητευτικό τρόπο στον κόσμο του Καβάφη, αναλύοντας τα επάλληλα στρώματα των ποιημάτων του.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται  την Τετάρτη 9 Απριλίου, ώρα 6.30μ.μ. με την προβολή της ταινίας του κ. Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάφη», διάρκειας 90’. Η ταινία βραβεύτηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας και το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ  Θεσσαλονίκης 2008 και στο London Greek Film Festival το 2009 με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η ζωή του Καβάφη και του Πορτογάλου λογοτέχνη Πεσσόα μέσα από την προσωπική ματιά του Χαραλαμπόπουλου , που έδειξε, όπως έγραψε ο Ν.Φ Μικελίδης  «πως, όταν το ντοκιμαντέρ αναμειγνύεται με μυθοπλασία, βαδίζει σ’ έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα δρόμο». Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης με ελεύθερη είσοδο.

Επιπλέον,  όλη την εβδομάδα του αφιερώματος (7-12 Απριλίου) στις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης  είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική έκδοση του cd-rom «Κ.Π. Καβάφης. Ο άνθρωπος και η εποχή του», μια παραγωγή του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού και του κ. Μανόλη Σαββίδη. Το cd-rom περιλαμβάνει τη γενεαλογία, το χρονολόγιο, τα έργα του ποιητή και παραρτήματα (αναγνώσεις, βίντεο, κατάλογος λέξεων, βιβλιογραφία).

Σήμερα, εποχή ιδεολογικής και πολιτιστικής, εκτός των άλλων, κρίσης, ο Καβάφης, που έχει μελετήσει ιστορία και γνωρίζει σε βάθος το παρακμιακό φαινόμενο, παραμένει επίκαιρος. Γράφει κάπου «Όποιος απέτυχε, όποιος ξεπέσει / τι δύσκολο να μάθει της πενίας / τη νέα γλώσσα και τους νέους τρόπους».

Στη φωτογραφία, το διαβατήριο του Κ.Π. Καβάφη από το Βιβλίο της κας Αραμπατζίδου «Το διακείμενο του αισθητισμού στην ποιητική του Κ.Π. Καβάφη» (Εκδόσεις Αδελφοί Κυριακίδη)

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 8 Απριλίου 2014
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας