ΜΝΗΜΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΚΟΥΚΟΥΔΗ

Αποχαιρετούμε σήμερα, με θλίψη, αγάπη και σεβασμό, έναν σπουδαίο Άνθρωπο, έναν ξεχωριστό ιστορικό ερευνητή, έναν ταλαντούχο επιστήμονα από τη Βέροια, τον Αστέριο Κουκούδη.

Ο  Αστέριος Κουκούδης ήταν απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1984) και κάτοχος πτυχίου εξομοίωσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (2013). Έχει επίσης σπουδάσει Γεμμολογία και Χρυσοχοΐα στο Gemmological Institute of America (Ινστιτούτο Γεμμολογίας Αμερικής) Santa Monica, California, USA (1989).  Έχει εργαστεί στο ερευνητικό πρόγραμμα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη (1994-97). Για το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο τιμήθηκε με το βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1998).  Έχει εκδώσει 9 βιβλία με αντικείμενο τους Βλάχους και ορισμένα από αυτά έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα αγγλικά και στη γλώσσα των Σκοπίων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 10 επιστημονικά άρθρα με αντικείμενο την ιστορία και την κοινωνική ανθρωπολογία των Βλάχων και την ιστορία της εκπαίδευσης. Έχει κάνει σειρά παρουσιάσεων, ομιλιών και διαλέξεων με ανάλογη θεματολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει οργανώσει ανάλογες Εκθέσεις και με φωτογραφικό υλικό, στα ελληνικά και τα αγγλικά, που παρουσιαστήκαν ανά την χώρα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1999 και σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης από το 2014.

Στις φωτογραφίες, στιγμιότυπα απο την παρουσίαση της εργασίας του Αστέρη Κουκούδη  «Μελέτες για τους Βλάχους», η οποία πραγματοποιήθηκε το 2001 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Ο Αστέριος Κουκούδης αγαπούσε και στήριζε τη βιβλιοθήκη μας, τη βιβλιοθήκη που όπως μας έλεγε, τον φιλοξενούσε στα μαθητικά του χρόνια.

 

Καλό Παράδεισο στον Αστέριο.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 1 Μαρτίου 2018
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας