ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Οι πρώτες ύλες είναι τα δώρα που μας κάνει η Γη. Δώρα βαθιά θαμένα ή δώρα ορατά. Οι πρώτες ύλες είναι δώρα που μιλούν. Αρκεί κανείς να αφουγκράζεται. Μας ψιθυρίζουν στο αυτί κάθε είδους ιστορίες. Κάθε πρώτη ύλη είναι ένα σύμπαν, με τη μυθολογία του, τη γλώσσα του, την ιστορία του, τους πολέμους του, τους κατοίκους του. Κάθε πρώτη ύλη αφηγείται την ιστορία της…

Ετούτη η ιστορία αρχίζει στα βάθη του χρόνου.
Ένας περαστικός παρατηρεί ένα δενδρύλλιο, που τα κλαδιά του καταλήγουν σε λευκές νιφάδες. Μπορούμε να τον φανταστούμε να απλώνει το χέρι. Το ανθρώπινο είδος μόλις γνώρισε την απαλότητα του βαμβακιού.
Τα μονοπάτια του βαμβακιού.  Από την Κουτιάλα (Μάλι) έως την Κίνα, περνώντας από το Τέξας, την Κουιαμπά (Μάτο Γκρόσο), την Αλεξάνδρεια, την Τασκένδη και την κοιλάδα του Βολόνι Γαλλία.
Ο Γάλλος μυθιστοριογράφος και ακαδημαϊκός Eric Orsenna,  με σκοπό να ερευνήσει τις «παγκοσμιοποιήσεις, εκείνες του χθες κι αυτή του σήμερα», μπλέκει  στο βιβλίο του αυτό, διάφορες ιστορίες ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Ιστορία και την εξέλιξη των χωρών αυτών.  “Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, λέει,  από το  να εξετάσουμε ένα κομμάτι ύφασμα για να το κατορθώσουμε αυτό.  Επειδή ένα κομμάτι από ύφασμα,  είναι φτιαγμένο από νήματα και συνδέσμους και από ατελείωτα ταξίδια…”

Αναζητείστε το βιβλίο του Eric Orsenna στην “Οικονομία”  στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης.

[tags]Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, Οικονομία, παγκοσμιοποίηση, βιομηχανίες, βαμβάκι [tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας