Χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα Ι
Όσες γεύσεις φέρνει ο χρόνος / Εύη Λ. Βουτσινά, εκδ. Η Καθημερινή, 2000
Ένα ημερολόγιο της Εύης Βουτσινά, γεμάτο με συνταγές για παραδοσιακά φαγητά, που έχει στόχο να αιχμαλωτίσει κάποιες στιγμές και να τις καταχωρίσει στη μνήμη. Στιγμές γύρω από ένα τραπέζι όπου φτιάχνονται αναμνήσεις που διαρκούν.
Διαβάστε μια συνέντευξη – παρουσίαση της Εύης Βουτσινά
Όποιος ασχοληθεί με τον τρόπο που διατρέφονταν οι παλιότερες κοινωνίες απολαμβάνει ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης, ζώντας ταυτόχρονα μοναδικές εμπειρίες. Περνάει μέσα από ξεχασμένα χρώματα, γεύσεις και αρώματα. Μαγεύεται από αυτά που του διδάσκει η λαϊκή σοφία. Καταλαβαίνει ήθη, νοοτροπίες, προλήψεις… Και μέσα από τη μελέτη των κοινωνιών που τον γέννησαν, καταλαβαίνει καλύτερα και τον εαυτό του. Τον τρόπο που σκέφτεται, που αντιδρά, που συμπεριφέρεται…
Ένα τέτοιο ταξίδι επιχειρούν οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου και καλούν τους αναγνώστες να ακολουθήσουν, κάνοντας ταυτόχρονα και τις δικές τους ατομικές περιπλανήσεις. Στην Κοζάνη της γαστρονομίας, των εθίμων, των γιορτών, της δουλειάς, της διασκέδασης και όπου αλλού τους βγάλει ο δρόμος…
- Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις | 11 Δεκεμβρίου 2012 |
in | Από τη συλλογή μας |
tagged | Βέροια, βιβλιοθήκη βέροιας, λαογραφία, μαγειρική, Χριστούγεννα |