Πως θα ζήσω με το Διαδίκτυο; Πλαίσιο συμβίωσης για γονείς, δασκάλους και κάθε χρήστη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μιχάλη Βαφόπουλου, “Πως θα ζήσω με το Διαδίκτυο; Πλαίσιο συμβίωσης για γονείς, δασκάλους και κάθε χρήστη”, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (Έλλης 8)

Με αφορμή το βιβλίο, ο συγγραφέας θα εξηγήσει τι μπορούμε να πάθουμε και τι να κάνουμε στη ζωή μας με το Διαδίκτυο μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και δημιουργικότητας.

Θα μιλήσουν επίσης η κα Ειρήνη Αναγνώστου, Σχολική Ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Κ.Ε.Ε.Δ.Υ Ημαθίας και ο κ.Νίκος Μαυροκεφαλίδης, Συνταξιούχος Δάσκαλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας Βέροιας.

Θα ακολουθήσει δεξίωση με κρασί της ποικιλίας Montepulciano της Γεωπόνου Ευστρατίας Ταζογλίδου

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το Διαδίκτυο βρίσκεται πλέον παντού. Στο σχολείο, στο έγκλημα, στη διασκέδαση, στον εκφοβισμό, στην ενημέρωση, στην εργασία, στην απάτη, στην κυβέρνηση και στον θάνατο. Βρίσκεται στο κινητό. Στα χέρια μας. Στα χέρια των παιδιών και των φίλων, των δασκάλων και των συνεργατών. Είναι παντού, είναι πολύπλοκο και αντιφατικό.
Το να είσαι σήμερα γονιός, δάσκαλος ή επαγγελματίας απαιτεί να διαχειρίζεσαι πρωτόγνωρες ισορροπίες και νέες δεξιότητες. Οι έτοιμες συνταγές δεν λειτουργούν καλά διότι το Διαδίκτυο επηρεάζει σχεδόν κάθε υφή της ύπαρξής μας και αλλάζει σαν αστραπή.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την online διαβίωση και τα κύρια συστατικά της. Δεν αρκεί μόνο η συμβουλή “μέχρι δύο ώρες στο Διαδίκτυο και ο υπολογιστής σε κεντρικό σημείο”. Γιατί μπορεί να μη φτάνει ο χρόνος ή να είναι καταστροφικά άφθονος. Γιατί τα παιδιά μας είναι στο Διαδίκτυο από το κινητό του συμμαθητή τους. Και από οπουδήποτε αλλού θελήσουν.
Εδώ, λοιπόν, ξεχωρίζουμε τα βασικά για το Διαδίκτυο που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονιός, ο δάσκαλος και ο χρήστης. Ο καθένας μας. Τι μπορώ να πάθω και τι να κάνω στη ζωή με το Διαδίκτυο. Με απτά παραδείγματα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και δημιουργικότητας.
Η ζωή παραμένει έξω από το Διαδίκτυο, αλλά μπορεί να γίνει καλύτερη ή χειρότερη μέσα από αυτό. Και αυτό εξαρτάται και από εμάς.

Ο Μιχάλης Βαφόπουλος (vafopoulos.org) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Μπανάκη με την οποία έχουν αποκτήσει τον Αχιλλέα. Σπούδασε την Οικονομική επιστήμη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και την Πληροφορική στο ΕΑΠ. Η διδακτορική του διατριβή σχετικά με την οικονομία του Διαδικτύου έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Αριστοτέλειο. Από το 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το 2007 μετέφρασε το βιβλίο του εφευρέτη του Web, Tim Berners-Lee με τίτλο Το πλαίσιο της επιστήμης του Web, το οποίο διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο. Το 2009 διετέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου της επιστήμης του Web.
Έχει δημοσιεύσει πλέον των 40 εργασιών σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά σχετικά με την οικονομία και τη διδακτική του Διαδικτύου. Είναι εμπνευστής της εφαρμογής ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΟΥ, της εθελοντικής κοινότητας Webvistas και των Webfest που ασχολούνται με τη βελτίωση της online διαβίωσης.
Δίνει συχνά διαλέξεις στην Ακαδημία Πολιτών, σε σχολεία και Σχολές Γονέων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, Έλλης 8, 59100 Βέροια.

Τηλ. 2331024494, https://www.libver.gr

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 22 Μαρτίου 2013
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας