Ένας τρόπος να υπάρχουμε

“Πόσο καιρό κλαις;” τη ρώτησα.
rongers“Δεν έκλαιγα”, απάντησε.
“Όχι, εννοώ πόσο καιρό κλαις μέσα σου”.
“Οκτώ μήνες”.
Απλώς την κράτησα σαν παιδί, μέχρι να υποχωρήσουν σταδιακά οι λυγμοί. Σιγά σιγά ήταν σε θέση να αναφέρει τι την προβλημάτιζε. Ένιωθε ότι μπορούσε να βοηθά τους άλλους, αλλά κανείς δεν μπορούσε να την αγαπήσει και συνεπώς κανείς δεν μπορούσε να τη βοηθήσει.”Το θέμα που εξασφαλίζει συνοχή σε όλο το βιβλίο είναι ότι κάθε κεφάλαιο εκφράζει με τη μία ή με την άλλη μορφή,έναν τρόπο ύπαρξης τον οποίο  επιδιώκω-έναν τρόπο ύπαρξης τον οποίο άτομα σε διαφορετικές χώρες,σε διαφορετικά επαγγέλματα και με διαφορετικό τρόπο ζωής τον βρίσκουν ελκυστικό και εποικοδομητικό. Αν ισχύει κάτι τέτοιο και για εσάς, είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να το καθορίσετε.Σας καλωσορίζω λοιπόν, καθώς ξεκινάτε το ταξίδι σας σε αυτόν τον τρόπο  ύπαρξης”C. Rogers .Πέθανε το 1987 ενώ ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, γεγονός που δεν είχε πληροφορηθεί.
Σαν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό μυθιστόρημα, που δε μπορείς να το αφήσεις πριν τελειώσει…Έτσι όπως γράφει ο Carl Rogers την αυτοβιογραφία του,για τη ζωή που αφιέρωσε στους συνανθρώπους του, τόσο απλά και ειλικρινά…θα σας μαγέψει!!!Είναι ένα έργο κλασικό,διαχρονικό και με ιδιαίτερο νόημα για τις ανθρώπινες σχέσεις.Για τον Ρότζερς, η αναγνώριση μιας και μοναδικής πραγματικότητας αξιών,οδηγεί το δυτικό πολιτισμό στα πρόθυρα της καταστροφής.Προτείνει ως ρεαλιστικό προσανατολισμό στη ζωή (μας) τον πλουραλισμό των αντιλήψεων και των πραγματικοτήτων…(να είμαστε ανοιχτοί ως άνθρωποι).Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο,σε απλή γλώσσα,γεμάτο αγάπη σεβασμό κι ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Η δέσμευση του Καρλ Ρότζερς για την ανάπτυξη των άλλων είναι προφανής! Ο Ρότζερς αποφασισμένος να επηρεάσει τις διαπολιτισμικές και εθνικιστικές εντάσεις -ακόμη και σε ηλικία 75 ετών-ταξίδεψε πολύ τα τελευταία χρόνια της ζωής του.Τα διεθνή εγχειρήματά του ήταν τόσο εκτεταμένα, ώστε προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ.

Ένας τρόπος να υπάρχουμε / Carl R. Rogers. Αθήνα : Ερευνητές, 2006. 285σ. ; 23εκ.

 Ο Carl Rogers (1902-1987), διάσημος Αμερικανός καθηγητής, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας, θεωρείται εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής σχολής, της τρίτης μεγάλης σχολής στην ψυχολογία (μαζί με τον Freud και τους συμπεριφοριστές). Είναι θεμελιωτής της φαινομενολογικής θεώρησης της ψυχολογίας και συνιδρυτής (μαζί με τον Maslow) της ανθρωπιστικής ψυχολογίας. Πρωτοπόρος στο διαχωρισμό της ψυχοθεραπευτικής και συμβουλευτικής εργασίας από την ψυχανάλυση, συγκρότησε και παρουσίασε ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική, η οποία προκάλεσε σημαντικές ρήξεις και ανατροπές στο θεραπευτικό κατεστημένο. Η προσωπικότητά του, η αυστηρότητα της επιστημονικής του έρευνας αλλά και η συγγραφή 16 ιδιαίτερα πρωτότυπων βιβλίων και 200 και πλέον επιστημονικών άρθρων δικαιολογούν τη σημαντική επιρροή του στο χώρο της ψυχολογίας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Rogers εκλέχθηκε σε σημαντικές θέσεις και τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας