Το έθιμο του χαρταετού

Το άρθρο περιέχει μια αναδημοσίευση από το σχετικό άρθρο της Wikipedia.

197043548_c352e40aab

Φωτογραφία από neloqua στο Flickr

Χαρταετός

Ένα από τα έθιμα που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες την Καθαρά Δευτέρα είναι το πέταγμα του χαρταετού στα κούλουμα τα οποία και σηματοδοτούν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.

Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαρής Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της – κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.

Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:

τα ζύγια της καλούμπας
τα ζύγια της ουράς
το μέγεθος της ουράς

Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στην κατασκευή χαρταετού ακόμη και μετά την Καθαρά Δευτέρα είναι το βιβλίο Ο πρώτος μου Χαρταετός του Gudrun Hettinger από τις εκδόσεις Ντουντούμη.

319Δεν υπάρχει παιδί που να μην εντυπωσιάζεται από κάθε αντικείμενο που πετά στον αέρα. Δεν υπάρχει παιδί που να μη λατρεύει το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Το βιβλίο Ο πρώτος μου χαρταετός προσφέρει πλήθος ιδεών για να μπορέσει κάθε παιδί να κατασκευάσει τον ολόδικό του χαρταετό με τη βοήθεια του νηπιαγωγού, του δασκάλου ή του γονιού του. Οι χαρταετοί ξεχωρίζουν για τα πρωτότυπα σχήματά τους και μπορούν να κατασκευαστούν είτε ατομικά από κάθε παιδί, είτε με ομαδική εργασία.

Οι σαφείς οδηγίες και τα πατρόν που περιέχονται στο βιβλίο συμβάλλουν στην ευκολότερη ολοκλήρωση κάθε δημιουργίας.
Το βιβλίο αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για κάθε παιδαγωγό της προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού σχολείου, αλλά και για κάθε ενήλικα που επιθυμεί να αξιοποιήσει δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες με το παιδί του.

[tags]Καθαρά Δευτέρα, Χαρταετός, Κούλουμα, Έθιμα, Βέροια, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας[/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας