Ήντιθ Γουώρτον

“Το να διαβάζεις δεν είναι αρετή.  Το να διαβάζεις καλά όμως είναι τέχνη. Μια τέχνη που μόνο ο “γεννημένος αναγνώστης” μπορεί να την κατακτήσει…. Από όλες τις διαστροφικές συνήθειες που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι,  πιο δύσκολα ξεριζώνονται   εκείνες που από τον πολύ κόσμο θεωρούνται αρετές. Ανάμεσά τους η ανάγνωση κατέχει την πρώτη θέση….. Το διάβασμα ως συνήθεια συναγωνίζεται ήδη φτασμένες αρετές όπως η αποταμίευση, η εγκράτεια, το πρωινό ξύπνημα, η τακτική άσκηση…..”
Τα παραπάνω αποτελούν απόψεις της Αμερικανίδας Ήντιθ Γουώρτον για το διάβασμα και τον “μηχανικό αναγνώστη”, και εκφράζονται  στο ιδιαίτερο δοκίμιό της που κυκλοφόρησε σε μετάφραση στα ελληνικά από  τις εκδόσεις ΑΓΡΑ το 2009, με τον τίτλο “Η Διαστροφή της Ανάγνωσης”.  Ένα πρωτοποριακό και προκλητικό για την εποχή του δοκίμιο.
H Ίντιθ Γουώρτον υπήρξε μια εξέχουσα συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1862 από πλούσια οικογένεια της Νέας Υόρκης. Το 1885 παντρεύτηκε τον ‘Εντουαρντ Pόμπινς Γουόρτον, τραπεζίτη από τη Βοστόνη. Χώρισαν το 1913. Μετά το διαζύγιό της, η Ίντιθ  ζει στη Γαλλία, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό της.
Στο λογοτεχνικό σαλόνι της σύχναζαν συγγραφείς όπως ο Χένρι Τζέιμς,  ο Γουόλτερ Μπέρι και πολλοί άλλοι.  Έγινε  γνωστή με τα έργα της:
1. “Το σπίτι της ευθυμίας”, το οποίο εκδόθηκε στα 1905 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία,
2. “Τα χρόνια της αθωότητας”,  στα 1920 ,  της χάρισε  το βραβείο Πούλιτζερ – μια σπουδαία διάκριση που δεν είχε απονεμηθεί ως τότε σε γυναίκα . Στις μέρες μας μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με σκηνοθέτη τον Μάρτιν Σκορτσέζε.
3. “Οι αντίζηλες”, από τις εκδόσεις Γράμματα
4.  “Καλοκαίρι”…κ.ά. από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
5. Novels
6. Collected stories, εκδ. Library of America
Δούλευε το τελευταίο της μυθιστόρημα “Οι κουρσάροι”, όταν πέθανε στις 11 Αυγούστου του 1937 στη Γαλλία σε ηλικία 75 χρονών.

Αναζητείστε τα βιβλία της στα ράφια με την ξένη λογοτεχνία και σε αγγλική κείμενο στη συλλογή “Αμερικάνικη Γωνιά”

[tags] Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, Αμερικάνικη λογοτεχνία, Edith Wharton [tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας