Α΄ παγκόσμιος πόλεμος

ππ

 

 

 

 

 

Ο Hew Strachan επιχειρεί μια εντυπωσιακή, νέα καταγραφή των εχθροπραξιών, με πολλές νέες ερμηνείες και αποκαλύψεις για ένα από τα καθοριστικά ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που συχνά χαρακτηρίζεται εσφαλμένο απλώς ως μια παρατεταμένη αντιπαράθεση στο Δυτικό Μέτωπο, εξετάζεται πρώτη φορά υπό το πρίσμα των παγκόσμιων εξελίξεων.
Ο Strachan υποστηρίζει με πειστικό τρόπο ότι η εν λόγω σύρραξη είχε λάβει τις διαστάσεις ενός παγκοσμίου πολέμου πολύ πριν από τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Ρωσική Επανάσταση του 1917. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που κάθε άλλο παρά μια ευρωπαϊκή υπόθεση ήταν, αφορούσε στις αποικιακές κτήσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά και απόμακρες περιοχές που χαρακτηρίζονταν από έλλειψη σταθερότητας και ισορροπίας, όπως τα Βαλκάνια, η Αφρική και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτά καθεαυτά τα εδάφη καθιστούν κατανοητούς τους λόγους για τους οποίους ο πόλεμος δεν φαινόταν μάταιος εκείνη τη χρονική περίοδο.
Προσιτό στον μέσο αναγνώστη, συναρπαστικό, άκρως αξιόπιστο και εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει δημοσιευτεί κατά το παρελθόν, το βιβλίο αποτελεί μια υποδειγματική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων που καθόρισαν τον περασμένο αιώνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Σήμερα ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914 – 1918) θεωρείται, και δικαιολογημένα, από πολλούς ως το ορόσημο του 20ού αιώνα. Το βιβλίο του Strachan είναι η καλύτερη επίτομη ιστορία του πολέμου. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον πόλεμο ως μια παγκόσμια σύρραξη που διεξήχθη για ζητήματα ζωτικής σημασίας, τα οποία καθορίζουν μέχρι και σήμερα τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον κόσμο. […] Ο Strachan αναδείχθηκε ανώτερος όλων όσοι γράφουν έργα Στρατιωτικής Ιστορίας στην αγγλική γλώσσα”. (DENNIS SHOWALTER, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο)
“Αυτή η περιεκτική και σοβαρή μελέτη ξεχωρίζει ως το πλέον τεκμηριωμένο και ευανάγνωστο ιστορικό έργο για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. (Los Angeles Times)
“Μια δυναμική και εξαιρετική καταγραφή της πιο καθοριστικής σύρραξης του 20ού αιώνα. […] Σπανίως μια επίτομη έκδοση κατορθώνει να αναβιώσει και να ερμηνεύσει με τόσο μεγάλη επιτυχία ένα τόσο πολύπλοκο ιστορικό φαινόμενο. […] Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό είναι εντυπωσιακό”. (The Spectator)

Α΄ παγκόσμιος πόλεμος / Hew Strachan.  Αθήνα : Γκοβόστη, 2013.  445σ. : εικ. ; 23εκ.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας