Ακρόπολη : αρχαία και ρωμαϊκή αγορά, Πνύκα, Φιλοπάππου, Βιβλιοθήκη Αδριανού, θέατρο Διονύσου, Ηρώδειο : Μουσείο Ακρόπολης

akr

 Είναι μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο, πώς σε έναν τόσο μικρό χώρο,δημιουργήθηκαν τον 5ο αι. π.Χ. τόσο πολλά αριστουργήματα αρχιτεκτονικής,γλυπτικής τέχνης,σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μιας μόλις γενιάς.Ωστόσο, αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία του  τόπου διαπιστώνει ότι αυτή η δημιουργική έξαρση ήταν αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης εξέλιξης από τα προϊστορικά χρόνια!Η Ακρόπολη με τα μνημεία της αποτελούν το σημαντικότερο καλλιτεχνικό σύνολο που μας κληροδότησε η Ελληνική Αρχαιότητα. […] Γενικά η έκθεση με την τοπογραφική, χρονολογική και θεματική διάρθρωσή της δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση, ότι κινείται στον τόπο και τον χρόνο και γίνεται θεατής της ιστορικής εξέλιξης του βράχου της Ακρόπολης και των μνημείων της, από τους πρόποδές της έως την κορυφή, από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα. Πολύ χαρακτηριστικά αποκαλέστηκε το Μουσείο αυτό “στέγη της ιστορίας της Ακρόπολης”, την ημέρα των εγκαινίων του στις 20 Ιουνίου του 2009 στην ελληνική τηλεόραση.

Ακρόπολη : αρχαία και ρωμαϊκή αγορά, Πνύκα, Φιλοπάππου, Βιβλιοθήκη Αδριανού, θέατρο Διονύσου, Ηρώδειο : Μουσείο Ακρόπολης / Αλκηστις Χωρέμη-Σπετσιέρη .Αθήνα : Μίλητος, 2010 .392σ. : εικ. ; 35εκ.

sΗ  Άλκηστις Χωρέμη-Σπετσιέρη απόφοιτος και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στις Εφορείες Αρχαιοτήτων: Αρχαίας Ολυμπίας, Ευβοίας, Κερκύρας και Θεσπρωτίας και, από το 1983, στην Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ακροπόλεως), της οποίας υπήρξε διευθύντρια από το 2000 έως το τέλος του 2006. Συμμετείχε στην ομάδα για την οργάνωση της έκθεσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως (2008-2009). Έχει κάνει πολλά ανασκαφές στις Εφορείες Αρχαιοτήτων που έχει υπηρετήσει και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια (Ιταλία, Αμερική, Ισπανία, Αγγλία). Έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιονίου, Περούτζια, Σεβίλης, στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς και σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Είναι μέλος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), Εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, του Διεθνούς Μυθολογικού Λεξικού (LIMC), αντιπρόεδρος της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας