ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

” Οι άνθρωποι που κατατρέχουν το Βυζάντιο ποτέ δεν το μελέτησαν, ξεκίνησαν με προκαταλήψεις εναντίον του.Δέ γνωρίζουν τί κατόρθωσε, τί επετεύχθη”: Σερ Στήβεν Ράνσιμαν. 

…μια νεαρή, αγράμματη ελληνίδα 24-28 χρόνων, από χωριό, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής κατοχής, στη Βέροια…Τρεις αιώνες και κάτι, πριν από την απελευθέρωση. Και ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ!Μόνη της! Χωρίς κλεφτουριά και γράμματα και χρήματα! Τον γυιό της τον καλεί Μελέτιο! Αψηφά τον Μπέη, ”νόμιμο” σύζυγο, δυνάστη της.Νόμιμο;” Κώστας Ζουράρις

” Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης να ξεχωρίζεις , ν’άχεις μνήμη, να πιστεύεις και ν’αγαπάς την πατρίδα σου δέν σημαίνει ότι είσαι φονταμενταλιστής, εθνικιστής και θρησκόληπτος. Θέλω να πεθάνω ελεύθερος αγαπώντας…” Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης.

Ένα ανθολόγιο κειμένων  τη σταχυολόγηση τών οποίων έκανε ο Κων/νος Χολέβας. Τα 58 κείμενα, είναι σημαντικών ανθρώπων.(Φ. Κόντογλου, Κ.Παλαμά, Γ. Σεφέρη, σερ Στήβεν Ράνσιμαν, γέροντος Πορφυρίου,Π.Κανελλόπουλου, αρχ.Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, μητρ.Μεσογαίας  Νικολάου,μητρ.Ναυπάκτου Ιεροθέου, μητρ. ΛεμεσούΑθανασίου.αρχιμ. Γ.Καψάνη, Χρ.Γιανναρά, Γ.Μπαμπινιώτη, Αγγελίδου Κλαίρης, Μ.Μπέγζου και όχι μόνο). Είναι χρήσιμο να ξεφυλλίσει ο καθένας μας το βιβλίο αυτό. Θα ενημερωθούμε, θα ξεκαθαρίσουμε πράγματα, θα ηρεμήσουμε και θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τί μας ταιριάζει.

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, παγκοσμιοποίηση, οικουμενικότητα, οικουμενισμός, Ελληνισμός, Ορθοδοξία [/Tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 23 Απρίλιος 2010
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας