ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

«Είμαι ένας αόρατος άνθρωπος. Οχι, δεν είμαι φάντασμα από εκείνα που στοίχειωναν τον Εντγκαρ Αλαν Πόε, ούτε είμαι κανένα από εκείνα τα εκτοπλάσματα του Χόλιγουντ … Είμαι αόρατος απλώς επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν”.
Με πρώτη έκδοση  το 1952, σε μια οριακή περίοδο για την αμερικανική κοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα βίωνε δραματικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, το μυθιστόρημα του Ραλφ Έλισον αφηγείται τις περιπέτειες του ανώνυμου Αφροαμερικανού ήρωα -από την αποβολή του από ένα κολέγιο του Νότου ως την εμπλοκή του στην τρομερή φυλετική εξέγερση του Χάρλεμ- που υπερβαίνουν κατά πολύ την ιστορία ενός απλού ανθρώπου. Όπως επεσήμανε ο επιμελητής του βιβλίου, John F. Callahan, “Με εντυπωσιακή ευρηματικότητα, ο Έλισον επινόησε τον απόλυτο συμβολισμό για την ξεχωριστή και ωστόσο την ίδια στιγμή κοινή κατάσταση των Αφροαμερικανών, των Αμερικανών και γενικότερα του ανθρώπου του εικοστού αιώνα”.

Το βιβλίο έχει αποσπάσει το “Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας” στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στα ελληνικά έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Για Βιβλία τα οποία έχουν αποσπάσει το ίδιο βραβείο και για  περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

https://translate.google.com/translate?hl=el&langpair=en|el&u=https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_literary_awards

Ο Ραλφ Έλισον (1914-1994) γεννήθηκε στην Οκλαχόμα. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε μελέτες και βιβλιοκριτικές. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τα περιοδικά “New Challenge” και “New Masses”. Δίδαξε ρωσική και αμερικανική λογοτεχνία στο Bard College.
Ο “Αόρατος άνθρωπος”, που είναι το γνωστότερο έργο του. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αφροαμερικανούς συγγραφείς στην ιστορία. Λάτρης της τζαζ, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
Άλλα έργα του: “Shadow and Act” (1964), “Going to the Territory” (1986), “Trading Twelves” (2000).-

[tags]Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, Αμερικάνικη λογοτεχνία, Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ [tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας