Από την κοινωνία της πληροφορίας στην εικονική ζωή

“Ο κόσμος δεν έχει ακόμα καθοριστεί, είναι ακόμα ανοιχτός, όπως ο αυριανός καιρός. Υπάρχουν προϋποθέσεις που ακόμα δεν γνωρίζουμε ή που ακόμα δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό μπορεί να βρέξει αύριο ή μπορεί να έχει καλό καιρό. Ζούμε περικυκλωμένοι από την πιθανότητα, όχι μόνο από την παρουσία”

9600333971Η εποχή του τεχνοπολιτισμού : από την κοινωνία της πληροφορίας στην εικονική ζωή / Κέβιν Ρόμπινς,Φράνκ Ουέμπστερ, Αθήνα : Καστανιώτη, 2002, 429σ. ; 24εκ.

Στο βιβλίο αυτό οι Κ. Ρόμπινς και Φρ. Ουέμπστερ αναλύουν τα θέματα που συνδέονται με την τεχνολογική αλλαγή, από το πεδίο της πολιτικής της πληροφορίας έως ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τον κυβερνοχώρο. Οι συγγραφείς αμφισβητούν το όραμα της εικονικής κοινωνίας. Εξετάζουν ενδελεχώς τον υπερβάλλοντα ενθουσιασμό προσωπικοτήτων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, και θέτουν το ερώτημα κατά πόσο οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας καθρεφτίζουν τη νέα κοινωνία που διαμορφώνεται. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας αποσκοπούν, τελικά, στην αναπαραγωγή των συντηρητικών κοινωνικών πρακτικών.
Η Εποχή του Τεχνοπολιτισμού είναι ένα προκλητικό βιβλίο καθώς διερευνά την κοινωνική και πολιτιστική σημασία των νέων τεχνολογιών, καταγράφει τις εξελίξεις από την “έλευση των μηχανών” στη Βιομηχανική Επανάσταση και την ανάπτυξη της μαζικής παραγωγής στις αρχές του εικοστού αιώνα έως την επανάσταση της πληροφορικής και την παγκόσμια δικτυακή κοινωνία. Οι συγγραφείς επιχειρούν μια οξυδερκή, εύληπτη και πολυπρισματική ανάλυση της κοινωνίας της πληροφορίας.
Τα θέματα του βιβλίου, όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, οι μυστικές υπηρεσίες και η πορεία του πολιτισμού στην εποχή της πληροφορίας, είναι εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική περίπτωση.

 

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας