Βιβλιοεπιλογές

Ο δρόμος της επανάστασης του Richard Yates, Σύγχρονοι ορίζοντες, 2008.
Το περιοδικό Time το θεώρησε ένα από τα εκατό καλύτερα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν από το 1923 ως σήμερα και από την πρώτη έκδοσή του το 1961 χαρακτηρίστηκε βίβλος της μεσαίας τάξης. Το θέμα του ένα ζευγάρι με προδομένα όνειρα. Ο ίδιος ο συγγραφέας του λέει πως θέμα του βιβλίου είναι η μοναξιά και ο τίτλος του υποδηλώνει ότι ο δρόμος της επανάστασης του 1776 κατέληξε σε κάτι σχεδόν αδιέξοδο στη δεκαετία του ’50. Κινηματογραφική του μεταφορά η ομότιτλη ταινία του Σαμ Μέντες, με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίσλετ.
Μπονσάι του Alejandro Zambra, Πατάκης, 2006
Το πρώτο μυθιστόρημα του Αλεχάντρο Σάμπρα από τη Χιλή, έχουν δημοσιευτεί επίσης 2 ποιητικές συλλογές του και το 2007 Η ιδιωτική ζωή των δέντρων, η θεωρούμενη συνέχεια του Μπονσάι. Ένας ήρωας κλεισμένος στο δωμάτιό του να παρατηρεί το μεγάλωμα ενος μπονσάι και η ανησυχητική εξαφάνιση μιας γυναίκας σ΄ένα μυθιστόρημα-περίληψη, σ΄ένα μυθιστόρημα μπονσάι, με καλές κριτικές.
Ραβέλ του Jean Echenoz, Πόλις, 2007
Μεταξύ μυθιστορήματος και βιογραφίας, το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου συνθέτη Ραβέλ. Ο συγγραφέας του, με γλώσσα επινοητική και παράδοξη “που μπορεί να μείνει μακριά απ΄την τυραννία του μαζικού πολιτισμού”, χρησιμοποιεί κι εδώ τα αγαπημένα του μοτίβα της εξαφάνισης, του ταξιδιού και της σύγχυσης ταυτότητας, απαλλαγμένος από μυθιστορηματικές συμβάσεις.

[tags] Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, Ο δρόμος της επανάστασης, Richard Yates, Μπονσάι, Alejandro Zambra, Ραβέλ, Jean Echenoz [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 24 Φεβρουάριος 2009
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας