ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Ο θαυμαστός κόσμος των αναγνωστών

Μάλλον, δεν θα δούμε στο άμεσο μέλλον ελληνικά ξενοδοχεία να φροντίζουν, ώστε να ικανοποιηθούν οι αναγνώστες επισκέπτες τους προσφέροντας καλά εξοπλισμένες βιβλιοθήκες στους χώρους τους ή οργανώνοντας -σε συνεργασία με μεγάλους εκδοτικούς οίκους- δανειστικές βιβλιοθήκες στις οποίες τα βιβλία επιστρέφονται στην επόμενη επίσκεψη στο ξενοδοχείο αυτού που τα δανείσθηκε.

Τα ξενοδοχεία που απευθύνονται στους φανατικούς της ανάγνωσης βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη χώρα μας αυτή η κατηγορία του πληθυσμού προσπαθεί να βρει με άλλους τρόπους το υλικό που θα την ικανοποιήσει.

Ίσως, η άνεση με την οποία αγόραζε βιβλία από τα μεγάλα ειδικά καταστήματα να ανήκει στο παρελθόν. Η γνωστή κρίση έχει σίγουρα επηρεάσει το ποσοστό του εισοδήματος που μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας για να αγοράσει βιβλία. Έτσι, η άλλη λύση είναι είτε η επίσκεψη στα γνωστά ‘παζάρια’ βιβλίων με ό,τι τους καταμαρτυρούν ορισμένοι, στις ευκαιρίες που μπορούν να βρουν στους πάγκους των βιβλιοπωλείων και βεβαίως, είτε στις ανά τη χώρα δανειστικές βιβλιοθήκες.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Όσα ακολουθούν δεν έχουν αξιώσεις μιας επιστημονικής καταγραφής της κατάστασης που επικρατεί στις κρατικές ή δημοτικές βιβλιοθήκες. Αποτελεί μια ιμπρεσιονιστική ματιά στους χώρους τους και τους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν για ενημέρωση ή ψυχαγωγία και είναι πολλοί.

Ξεπερνούν τους 6.000 αυτοί που μπήκαν μόνο τον Ιούνιο στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης από όπου ξεκίνησε αυτή η διαδρομή. Για την ακρίβεια, ήταν 6.253 οι αναγνώστες που ζήτησαν κάποιο βιβλίο και κάθισαν στα αναγνωστήρια. Ακόμη, το ίδιο διάστημα, 3.091 χρησιμοποίησαν τους υπολογιστές που διατίθενται στο κοινό για να κάνουν τις δικές τους αναζητήσεις στο διαδίκτυο, το οποίο παρά τις αντιδράσεις που είχαν διατυπωθεί παλαιότερα, αποτελεί πλέον ένα καλό εργαλείο αναζήτησης πληροφοριών κάθε είδους.

Και πάλι τον Ιούνιο, έγιναν περίπου 8.500 δανεισμοί. Πρωταθλητές αναδεικνύονται, όπως είναι αναμενόμενο, τα μυθιστορήματα με όλες τις επίσης αναμενόμενες υπογραφές συγγραφέων της γνωστής κατηγορίας των “ευπώλητων”. Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι από τους 8.500 τίτλους, οι 3.700 είναι μυθιστορήματα. Οι 1.100 είναι παιδικά βιβλία και επομένως ένα σημαντικό ποσοστό ανήκει στις πιο «δύσκολες» ή δύσκολες κατηγορίες της Ιστορίας ή Ψυχολογίας ή Δοκιμίου κλπ.

Οι χρήστες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας δανείζονται 70 με 190 βιβλία και έχει περίπου 5.000 μέλη. Και αυτή η βιβλιοθήκη διαθέτει υπολογιστές, ενώ υπάρχει μέριμνα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, τα οποία έχουν πρόσβαση σε ειδικά εξοπλισμένους υπολογιστές.

Και στη βιβλιοθήκη της Έδεσσας οι περισσότεροι/ες δανείζονται κυρίως μυθιστορήματα, αφού όπως λέει μια βιβλιοθηκάριος άλλης βιβλιοθήκης «στις δύσκολες μέρες μας είναι μια διέξοδος το μυθιστόρημα».

Δημοτική είναι η βιβλιοθήκη της Καβάλας. Στην κεντρική βιβλιοθήκη και τα τρία παραρτήματά της, από τα οποία τα δύο εξυπηρετούν παιδιά ηλικίας 4-14 ετών, έγιναν από την αρχή του 2013 ως το τέλος Ιουνίου 25.750 δανεισμοί με τους συγγραφείς Όμηρο Αβραμίδη, Σοφία Βοϊκου και Αλκυόνη Παπαδάκη να έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των χρηστών της βιβλιοθήκης.

Αισιοδοξία από τη Δημόσια Κρατική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Όλοι οι βιβλιοθηκάριοι αναφέρουν πάντα τις δύο λέξεις που μπήκαν στην ζωή τους και στη ζωή όσων περνούν το κατώφλι των βιβλιοθηκών και αυτές οι λέξεις είναι Future Library. Η δυνατότητα που δόθηκε από το ίδρυμα Νιάρχος, με τη χρηματοδότηση και κυρίως την τεχνογνωσία, βοήθησε τις βιβλιοθήκες να διευρύνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους χρήστες, να γίνουν εντέλει πιο φιλικές. Και επειδή πρέπει να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της «βραχείας μνήμης» να θυμίσουμε πως όλα ξεκίνησαν από τη βιβλιοθήκη της Βέροιας και το διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας που είχε προτείνει ο πρώην διευθυντής της, Γιάννης Τροχόπουλος. Εκείνο το μοντέλο παγιώθηκε, έγινε παράδειγμα για τις άλλες βιβλιοθήκες.

Οι πληροφορίες από τη δραστηριότητα της Κεντρικής Κρατικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας υπήρχαν σε ένα μήνυμα, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι η επεξεργασία των στοιχείων που είχε ζητήσει η «ΜτΚ» και το αποτέλεσμά της αποδείχθηκε για τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης «ενδιαφέρουσα και αισιόδοξη».

Οι λόγοι καταγράφονται στη συνέχεια του μηνύματος «μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσα στα πρώτα βιβλία υπάρχουν αρκετοί κλασικοί τίτλοι, όπως επίσης και βιβλία που κυκλοφόρησαν πριν από 20-30 χρόνια» και μεταξύ αυτών βιβλία της Ζωρζ Σαρρή και της Άλκης Ζέη. Ακολουθεί και ένα ακόμη σχόλιο εξίσου ενδιαφέρον: «Μέσα από τις λίστες αυτές διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος θέλει κυρίως βιβλία που θα τον χαλαρώσουν» (σ.σ. τα γνωστά μυθιστορήματα και η διέξοδος που προσφέρουν όπως έλεγε και άλλη βιβλιοθηκάριος). «Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολλά βιβλία πολιτικής ή ιστορίας κάτι που δεν ίσχυε παλαιότερα. Οι αναγνώστες μας», παρατηρεί η αποστολέας του μηνύματος σημειώνοντας και «αυτό εμένα μου δίνει χαρά» προτιμούν βιβλία που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους προσφέροντας χρήσιμες οδηγίες για τις διαπροσωπικές σχέσεις, ή τη γνωριμία με τη φύση.

Έτσι, στα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία των «διαφόρων κατηγοριών» βρίσκουμε τίτλους όπως «Σύγχρονη Μελισσοκομία», «Η τέχνη της πίτας», «Εκπαιδεύοντας το σκυλάκι μου». Ακόμη στην ίδια κατηγορία ανήκει και το βιβλίο με τίτλο «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο: Λόγοι Α΄ Γέροντος Παΐσιου Αγιορείτου» αλλά και το «Κ.Π. Καβάφης, Άπαντα τα Ποιήματα».

Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr
https://www.makthes.gr/news/arts/108465/

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2013
in Άρθρα, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας