Διεθνές Σεμινάριο για Ψηφιακές Βιβλιοθήκες στη Βέροια

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας στο πλαίσιο του προγράμματος ACCESS IT, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. διοργάνωσε ένα σεμινάριο σχετικό με την δημιουργία και ανάπτυξη ψηφιακών συλλογών. Το σεμινάριο είχε διάρκεια 3 ημερών (16-18 Φεβρουαρίου 2010) και  το παρακολούθησαν 18 υπάλληλοι πολιτιστικών ιδρυμάτων από τη Σερβία, την Τουρκία και τη χώρα μας.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα διαμορφωθεί αργότερα σε διαδικτυακή εφαρμογή ώστε να μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος

και μέσω του Internet. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας που εκπροσωπεί, μεταξύ άλλων, το δίκτυο της Europeana στη χώρα μας προγραμματίζει σύντομα να εγκαινιάσει το δικό της ψηφιακό αποθετήριο, που θα δίνει ελεύθερη πρόσβαση στο αρχείο των τοπικών εφημερίδων, σε παλαίτυπα, χειρόγραφα, καρτ ποστάλ και χάρτες. Στο αποθετήριο της Βιβλιοθήκης θα περιλαμβάνονται επίσης ψηφιακές συλλογές της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου και του Λυκείου Ελληνίδων της Βέροιας.
Στο σεμινάριο που συντόνισαν δύο εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Επιστημών του Πόζναν της Πολωνίας και διεξήχθει  στην Αγγλική γλώσσα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία ψηφιοποίησης, τεχνικές λεπτομέρειες για διασυνδεσιμότητα των αποθετηρίων, τρόπος δημιουργίας εκπαιδευτικών εφαρμογών με ψηφιακό υλικό κ.α.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας δραστηριοποιείται στα θέματα των ψηφιακών βιβλιοθηκών με στόχο, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή διάθεση ελληνικού ψηφιακού υλικού μέσω της πύλης Europeana.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου ( 230kb),  Φωτογραφίες στο Flickr.

Οι συμμετέχοντες μιλούν για το σεμινάριο. Ακούστε τα Podcast :

 

 

 

 

 

 

 

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2010
in Podcasts, Ψηφιακές Εμπειρίες
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας