ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ

Τι γίνεται όταν η μαγειρική συναντά την έβδομη τέχνη και τη λογοτεχνία;

                                 

Ένα βιβλίο που παρουσιάστηκε ως θεατρικό έργο πρώτα στην Κομεντί Φρανσέζ του Παρισιού, πριν παρουσιαστεί στην Αθήνα και στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες από το 1998 που γράφτηκε από τον Ανδρέα Στάικο, οι «Επικίνδυνες Μαγειρικές», μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Σε ένα ερωτικό τρίγωνο μαγειρεμένο με αφροδισιακές απολαύσεις, χιούμορ, ευφυΐα και μηχανορραφίες, ο Στάικος βάζει του ήρωες του, δύο διαφορετικούς μεταξύ τους άντρες να ερωτεύονται την ίδια γυναίκα και ως εκ τούτου να ανταγωνίζονται σε δύο πεδία μάχης: του έρωτα και της μαγειρικής. Ο Δαμοκλής (Γιώργος Χωραφάς) είναι διάσημος σεφ, με διεθνή σταδιοδρομία, ένας εστέτ της μαγειρικής και των λεπτών γεύσεων. Ιδιοκτήτης του πιο γκουρμέ  εστιατορίου της Αθήνας. Ο Δημήτρης (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) είναι ναυτικός και μάγειρας σε ποντοπόρα πλοία. Νέος και ορμητικός, η σχέση του με το φαγητό είναι περισσότερο καθημερινή και προσγειωμένη. Κοινό αντικείμενο του πόθου τους… η πανέμορφη και απαιτητική Νανά (Κάτια Ζυγούλη), μοντέλο που ποζάρει στη Σχολή Καλών Τεχνών, μια γυναίκα-μυστήριο με πολλές παράλληλες «ζωές». Αγαπάει να δοκιμάζει σε μικρές δόσεις τις πιο αισθησιακές γεύσεις. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Τσελεμέγκος, τη διασκευή του σεναρίου η Μαρία Πάουελ, ενώ συμπρωταγωνιστούν η Θεοφανία Παπαθωμά και η Μυρτώ Αλικάκη

«Για κάποιους ανθρώπους η μαγειρική είναι αγγαρεία. Για τη Νανά είναι θεϊκός πειρασμός», έγραφαν οι «Τάιμς» το 2000. «Αδυνατώντας να επιλέξει ανάμεσα στις εδεσματολογικές ικανότητες των δύο εραστών της, τους επιτρέπει να τη λατρεύουν με τις πιο απολαυστικές προσφορές τους. Είναι το πιο νόστιμο βιβλίο που θα διαβάσετε ποτέ».

Το βιβλίο «Επικίνδυνες μαγειρικές» (εκδόσεις Άγρα) υπάρχει στη βιβλιοθήκη όπως επίσης και δύο θεατρικά έργα του Ανδρέα Στάικου:

  • Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος (εκδόσεις Εστία)
  • Ακόλαστες εσπερίδες (εκδόσεις Άγρα)

◊  Εκτός από τα παραπάνω με μια βόλτα στη βιβλιοθήκη θα βρείτε πολλά βιβλία και ταινίες με θέμα τη μαγειρική.Για παράδειγμα, θα βρείτε τα βιβλία της Τζόαν Χάρις, της συγγραφέως που θεωρείται μετρ στο «πάντρεμα» μαγειρικής και λογοτεχνίας (των εκδόσεων Ψυχογιός)

  • Κρασί από βατόμουρα
  • 5/4 από πορτοκάλι
  • Καυτή Σοκολάτα  το οποίο γυρίστηκε σε ταινία την οποία επίσης θα βρείτε στη βιβλιοθήκη.

Επίσης:

  • Παγωμένα Ροδάκινα το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο PLANETA, του συγγραφέα Espido Freire (εκδόσεις Ενάλιο)
  • Γιατί οι γαλλίδες δεν παχαίνουν της Guiliano Mireille (εκδόσεις Λιβάνη)
  • Ζεστή καυτή σοκολάτα της Rosetta Loy (εκδόσεις Νέα Σύνορα)

 ◊  Και φυσικά ταινίες όπως

                                                       

[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Ανδρέας Στάικος, Επικίνδυνες Μαγειρικές, Γιώργος Χωραφάς [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας