“Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

Αισθάνομαι ενοχή. Μετά από 80 ολόκληρα χρόνια που βρίσκομαι στη ζωή, μόλις τώρα άκουσα να γίνεται λόγος για την ωραιότερη ιστορία του κόσμου. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που σ’ έναν πόλεμο, και μάλιστα Παγκόσμιο, οι απλοί φαντάροι κι εχθροί, παρά τις αυστηρές διαταγές και τη βούληση της πολεμόχαρης εξουσίας, έκαναν ειρήνη μεταξύ τους. Πρόκειται για την Ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914.
Αυτή την ιστορία θα παραθέσω, όπως την αφουγκράστηκα. Θέλω να την κάνω γνωστή σ’ αυτούς που, όπως εγώ, ποτέ δεν την άκουσαν και να τη θυμίσω σ’ αυτούς που την ήξεραν και την ξέχασαν. Ένας αιώνας κοντεύει να κλείσει από τότε που έγινε. Μοιάζει, ωστόσο, σαν να μην έρχεται από το παρελθόν, αλλά από το μακρινό μέλλον. Γι’ αυτό κι εγώ θα την εμπιστευτώ κυρίως στους νέους”.

       Πρόκειται για την ωραιότερη ιστορία του κόσμου που άκουσε ο συγγραφέας και την περιγράφει εδώ, η οποία είναι η εξής: πρώτη φορά σ’ έναν πόλεμο, και μάλιστα Παγκόσμιο, οι απλοί φαντάροι κι εχθροί, παρά τις αυστηρές διαταγές και τη βούληση της πολεμόχαρης εξουσίας, έκαναν ειρήνη μεταξύ τους, για την Ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914.                                        . Ο Παντελής Καλιότσος γεννήθηκε το 1925, στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα, ενώ παράλληλα δούλευε σε διάφορες δουλείες. Αργότερα έφυγε μακριά από την πόλη, με σκοπό να μονάσει, αλλά δεν τα κατάφερε για περισσότερο από δύο χρόνια.            Το 1943 άρχισε να γράφει θεωρώντας όπως είπε τη λογοτεχνία και την τέχνη όχι ως μέσο προβολής και καθιέρωσης, αλλά ως θεραπεία ψυχής. Έγραφε για  είκοσι δύο  χρόνια, χωρίς  όμως να δημοσιεύσει οτιδήποτε ή να εκδώσει κάποιο βιβλίο. Το 1964 έκανε την εμφάνιση του με το μυθιστόρημα Ο μεσαίος τοίχος, το οποίο αν και ήταν χειρόγραφο, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” . Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά. Ακόμη εργάστηκε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, σε παιδικά κυρίως προγράμματα. Εκτός από την Δεκεμβριανή Νύχτα έχει τιμηθεί και με το βραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα για το έργο του Ξύλινα Σπαθιά (1997), και την ίδια χρονιά το μυθιστόρημά του για παιδιά Ένα σακί μαλλιά πήρε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2002 το βιβλίο του Η σφεντόνα του Δαβίδ τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» και το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το βιβλίο του Καλιότσου “Η ωραιότερη ιατορία του κόσμου” βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη στη διάθεση του κοινού.

[tags] Βέροια, βιβλιοθήκη βέροιας, Καλιότσος, Πόλεμος  [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας