ΙΒΑΝ ΚΛΙΜΑ

  Ο συγγραφέας που διάλεξα να σας προτείνω είναι ο τσέχικης  καταγωγής Ιβάν Κλίμα . Γεννήθηκε το 1931 στην Πράγα. Καθώς οι γονείς του ήταν εβραϊκής καταγωγής, ο ίδιος και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν το 1941 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν, όπου παρέμειναν μέχρι το 1945.

Η ζωή είναι ένας αγώνας όπου η προδοσία εναλλάσσεται με την εγκατάλειψη, μάς λέει ο συγγραφέας. Ο ίδιος γνωρίζει καλά τις δυσκολίες της αφού, παιδί ακόμη, είχε την εμπειρία του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και αργότερα κυνηγήθηκε απ’ αυτό. Τα βιώματά του έδωσαν μια έντονη κοινωνική διάσταση στο έργο του.
Ως συγγραφέας έχει γράψει θεατρικά έργα, διηγήματα και νουβέλες, που όλα τους εκδόθηκαν για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα της χώρας του, όπου, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ήσαν απαγορευμένα. Το βιβλίο του “Περιμένοντας το σκοτάδι, περιμένοντας το φως” (Οδυσσέας, 1997), ανακηρύχθηκε βιβλίο της χρονιάς από τους “New York Times” και ένα από τα καλύτερα βιβλία του 1995 σύμφωνα με το περιοδικό “Publishers Weekly”. Ανάμεσα στα υπόλοιπα μυθιστορήματά του περιλαμβάνονται:  “Ούτε άγιοι ούτε άγγελοι”, “Ενα ερωτικό καλοκαίρι”, “Ερωτας και σκουπίδια”, “The Spirit of Prague”, “Δοκιμασία” (Οδυσσέας, 1995).

    

 

 

 

 

 

Μαζί με τον Ιβάν Κλίμα  η Πράγα των συγγραφέων (που αναφέρονται παρακάτω) αποτελεί τη μεγάλη πνευματική παράδοση της κεντρικής Ευρώπης που δεν είναι  μόνον ένας μύθος αλλά και μια ζωντανή παρουσία

Bhor Joseph            Το ρεκβιέμ του Τερεζίν
Bohumil Hrabal      Μια πολυθόρυβη μοναξιά μυθιστόρημα
Bohumil Hrabal      Τρένα υπό αυστηρή παρακολούθηση μυθιστόρημα
Hrabal Bohumil      Μηδαμινές αποστάσεις
Kafka Franz            Ο πύργος
Legatova Kveta      Έρωτας στα δάση της Μοραβίας μυθιστόρημα
Ricard Francois      Το τελευταίο απόγευμα της Ανιές δοκίμιο για το   έργο του Μίλαν Κούντερα

Kundera Milan       Η αβαστάχτη ελαφρότητα του είναι
Kundera Milan       Η άγνοια μυθιστόρημα

Kundera Milan       Η αθανασία
Kundera Milan       Το αστείο
Kundera Milan       Το βαλς του αποχαιρετισμού

[tags]Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Τσέχικη λογοτεχνία [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας