ΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ…

Με αφορμή το αποκορύφωμα της Άνοιξης αλλά και το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) «Μνήμη & Δημιουργικότητα = Κοινωνική Αλλαγή», η Βιβλιοθήκη μας σας προσκαλεί τον Μάιο να πάρετε μέρος σε δημιουργικές δράσεις και εργαστήρια με θέμα τη Φύση και τα Μουσεία.

Ελάτε να πάρετε μέρος σε δραστηριότητες που προσφέρουν ευκαιρίες για δημιουργία, καινοτομία, επικοινωνία και εναλλακτική μάθηση. Ανακαλύψτε τις εκπλήξεις που κρύβει! Σας περιμένουμε μικρούς & μεγάλους!

Συμμετέχουν οι Βιβλιοθήκες από το:
Δήμο Θεσσαλονίκης: Άνω Πόλη Ÿ Ξηροκρήνη Ÿ Ορέστου Ÿ Χαριλάου
Δήμο Καλαμαριάς: Δανιηλίδειος Ÿ Καραμπουρνάκι
και οι Δημόσιες: Βέροιας Ÿ Κιλκίς Ÿ Σερρών

[download id=”27″]

  • ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Τετάρτη 8 & Πέμπτη 9 Μαΐου, 10.30-1.45 το πρωί (2 συναντήσεις) Εργαστήριο Ρομποτικής. Ελάτε να γνωρίσετε το μαγευτικό κόσμο της δημιουργικής ρομποτικής, να κατασκευάσετε και να προγραμματίσετε το δικό σας ρομπότ, να συνεργαστείτε και να διαγωνιστείτε. (Προχωρημένο επίπεδο) Με την Robotixlab. Για παιδιά Ε, ΣΤ Δημοτικού & Α,Β Γυμνασίου. Με προεγγραφή.

Τετάρτη 8 Μαΐου, 11.30-1.00 το πρωί. Κήποι στην Τέχνη. Ελάτε να επισκεφτούμε τους ομορφότερους κήπους μέσα από τα μάτια του Μονέ, του Βαν Γκογκ και άλλων ζωγράφων. Για παιδιά 6-11 ετών. Με προεγγραφή.

Τετάρτη 8 Μαΐου, 6.00-7.30 το απόγευμα. Φτιάχνω το δικό μου μπαχτσέ. Πολλά λαχανικά μπορούν άνετα να αναπτυχθούν μέσα σε γλάστρα. Ελάτε να ανακαλύψουμε πόσο νόστιμα είναι τα φαγητά και οι σαλάτες όταν τα καλλιεργούμε στο μπαλκόνι μας. Με τον Κηποτέχνη Παύλο Τασιόπουλο. Ελάτε με πρόχειρα ρούχα, καπέλα και γάντια μιας χρήσης, αν θέλετε φέρτε φτυαράκια και τσουγκράνες. Για παιδιά 6-8 ετών. Με προεγγραφή.

Πέμπτη 9 Μαΐου, 11.00-12.30 το πρωί. Θα υπάγω εις τους κήπους... Γνωρίζουμε την ποικιλία, την ομορφιά και την χρησιμότητα των κήπων από τους θρυλικούς κήπους της Βαβυλώνας, μέχρι τους βοτανικούς κήπους στην Ελλάδα και τον κόσμο. Στη συνέχεια μεταμορφώνουμε το γρασίδι της Βιβλιοθήκης σε ένα πολύχρωμο κήπο με λουλούδια.. Για παιδιά 8-11 ετών. Με προεγγραφή.

Παρασκευή 10 & Σάββατο 11 Μαΐου, 10.30-1.30 το πρωί (2 συναντήσεις) Διαδίκτυο και Project στο Δημοτικό. Υλοποιώντας ένα πραγματικό project στο πλαίσιο του εργαστηρίου αυτού προσεγγίζουμε τους μηχανισμούς και τα πλεονεκτήματα της διερευνητικής μάθησης και ομαδικής συνεργασίας με σύμμαχο το Διαδίκτυο. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος, ΕΜΠ και webvistas. Διδάσκουσα: Ο. Ασλανίδου, ΑΠΘ και webvistas. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους στη Βιβλιοθήκη φορητό υπολογιστή. Για μαθητές Ε´και ΣΤ´ Δημοτικού και την ενήλικη συνοδεία τους.  Με προεγγραφή.

Σάββατο 11 Μαΐου, 11.00-13.00 το πρωί. Εικαστικές δημιουργίες με την Ανέμη. Χρυσόσκονες, μαρκαδόροι, πλαστελίνες, μολύβια, σφραγίδες, στένσιλ, ξυλομπογιές, νερομπογιές, αυτοκόλλητα,  χρωματιστή άμμος, χάνδρες και πούλιες βγαίνουν από την Ανέμη στα τραπέζια της Βιβλιοθήκης και  δημιουργούμε πίνακες, κορνίζες, κοσμήματα και άλλα πολλά έργα τέχνης. Για παιδιά 3-15 ετών. Με προεγγραφή.

Δευτέρα 13 Μαΐου, 6.00-7.00 το απόγευμα. Ζουζούνια! Μέσα από βιβλία της Βιβλιοθήκης γνωρίζουμε την ποικιλία των εντόμων και των ζουζουνιών, ανακαλύπτουμε τι χρώματα έχουν, τι θορύβους κάνουν, ποια θεωρούμε χρήσιμα και ποια ενοχλητικά. Για παιδιά 5-7 ετών. Με προεγγραφή.

Τετάρτη 15 Μαΐου, 5.00-6.00 το απόγευμα. Ο άνθρωπος που φύτευε τα δέντρα του Ζαν Ζιονό. Μια υπέροχη ιστορία με έντονο οικολογικό και ανθρωπιστικό μήνυμα. Αφού την ακούσουμε θα φυτέψουμε συμβολικά μια λεμονιά στον κήπο της Βιβλιοθήκης και θα πιούμε λεμονάδα. Για όσους αγαπούν τις ιστορίες. Χωρίς προεγγραφή. Στον κήπο της Βιβλιοθήκης.

Σάββατο 18 Μαΐου, 10.30-12.00 το πρωί. Θησαυροί μέσα στο χώμα! Μικροί θησαυροί που είναι κρυμμένοι μέσα στο χώμα περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18 Μαϊου), κάνουμε ανασκαφές και εκθέτουμε τους θησαυρούς στα μουσεία μας. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά.

Δευτέρα 20 Μαΐου, 5.30-7.30 το απόγευμα. Το κορίτσι με τα κουρδιστά όνειρα. Πώς αισθάνεται άραγε ένα αντικείμενο που ζει όλη του τη ζωή στο βάθρο ενός μουσείου. Με αφορμή την ιστορία της Κέητ Μπερνχάιμερ προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τις σκέψεις και τις ιστορίες διαφορετικών αντικειμένων. Για παιδιά 4-6 ετών και τους συνοδούς τους (κηδεμόνες ή μεγαλύτερα αδέλφια) σε ενεργή συμμετοχή. Με προεγγραφή. Στον 2ο όροφο.

Τετάρτη 22 Μαΐου, 6.00-7.00 το απόγευμα. Μια βόλτα στο Μουσείο Van Gogh!! Ελάτε να γνωρίσουμε το μουσείο του Φλαμανδού ζωγράφου στο Άμστερνταμ, να δούμε τα έργα του και μετά να φτιάξουμε το δικό μας πίνακα και... πού ξέρετε; μπορεί να εκτεθεί στο μουσείο! Για παιδιά 7 - 12 ετών. Με προεγγραφή.

Σάββατο 25 Μαΐου, 11.00-1.00 το μεσημέρι. Γνωριμία με την Ανθοδετική τέχνη. Καταρχάς οπλιστείτε με δημιουργική διάθεση και φέρτε ένα γλαστράκι από το σπίτι (διαμέτρου 15-18 εκ.), καρπούς ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Κόψτε μερικά λουλούδια και πρασινάδες από κήπους ή χωράφια κι ελάτε να φτιάξουμε παρέα μια σύνθεση σε γλάστρα κι ένα στεφανάκι. Με την Γεωπόνο, MLA Αρχιτέκτονα Τοπίου Βάγια Καρυπίδου. Για παιδιά 5-10 ετών και τους συνοδούς τους. Με προεγγραφή.

Δευτέρα 27 Μαΐου, 5.00-6.00 το απόγευμα. Μοιράζομαι τα χόμπυ μου κι ό,τι αγαπώ: Διαδραστικά παραμύθια. Φορέστε τα σοσονάκια σας κι ελάτε να παίξουμε, να αυτοσχεδιάσουμε, να διασκεδάσουμε με αφορμή ένα παραμύθι. Με την κ. Όλγα Παπαδοπούλου. Για παιδιά 5-9 ετών. Με προεγγραφή. Στον 2ο όροφο.

Τετάρτη 29 Μαΐου, 6.00-7.30 το απόγευμα. Γιαγιάδες , παππούδες, παιδιά εν δράσει! Ελάτε μαζί παππούδες, γιαγιάδες κι εγγόνια να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Φέρτε ένα αντικείμενο αντιπροσωπευτικό της γενιάς σας και αφηγηθείτε στην παρέα μια προσωπική σας ιστορία γύρω από αυτό. Για παππούδες, γιαγιάδες κι εγγόνια κάθε ηλικίας. Με προεγγραφή.

Τετάρτη 15 Μαΐου, 6.00-6.45 & 6.45-7.30 το απόγευμα. Επαγγελματίες της πόλης μας: «Ραπτομηχανή μου.SOS». Βγάλτε από τα ντουλάπια και τις αποθήκες τις παλιές σας ραπτομηχανές (ή και τις καινούριες) κι ελάτε να μάθετε να τις χρησιμοποιείτε. Οδηγίες χρήσης ραπτομηχανής. Προαιρετικά μπορείτε να φέρετε και τη δική σας.  Με τον Ιωσήφ Κιοσέογλου. Για ενήλικες. Με προεγγραφή.

Σάββατο 18 Μαΐου,  11.00-12.30 το πρωί. Μοιράζομαι τα χόμπυ μου κι ό,τι αγαπώ:  «Kinetics». Γυμναστική πάνω σε καρέκλες, ήπιας έντασης, για κινητοποίηση και μυϊκή ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης. Θεραπευτική γυμναστική που ενδείκνυται για παθήσεις που αφορούν όλο το σώμα. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα αθλητικά ρούχα. Με την Γυμνάστρια Ελένη Μαραντίδου. Για ενήλικες. Με προεγγραφή.

Δευτέρα 27 Μαΐου, 6.00-7.30 το απόγευμα. Μοιράζομαι τα χόμπυ μου κι ό,τι αγαπώ: «Παίζω με τα χέρια και το μυαλό μου» και φτιάχνω τα δικά μου φω βραχιολάκια. Με την κ. Χαρούλα Τσιαρτσιώνη. Οι συμμετέχοντες καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα ή δύο μυτοτσίμπιδα. Για ενήλικες. Με προεγγραφή.

Τέλος, συνεχίζουμε να δεχόμαστε τις προτάσεις σας για τους κύκλους συναντήσεων
«μοιράζομαι τα χόμπυ μου κι ό,τι αγαπώ» και «επαγγελματίες της πόλης μου».

 Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος.
Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή
στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494

Το πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων υλοποιείται με αποκλειστική Δωρεά του

Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org)

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 30 Απρίλιος 2013
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας