Να μάχεσαι το κακό με την τέχνη

9789601640624Επειδή τόλμησε να σπάσει τη ναπολιτάνικη ομερτά, πρέπει να πεθάνει. Κι επειδή υποχρεώθηκε να ζει υπό καθεστώς προστασίας, αποφάσισε να δεχτεί τη μοίρα του και να εξακολουθήσει ν’ αγωνίζεται για να πέσει ο τοίχος της σιωπής. Το βιβλίο αυτό θέλει να μας θυμίσει πως από τη μια πλευρά υπάρχουν πάντα η ελευθερία και η ομορφιά, που είναι απαραίτητες για όποιον θέλει να γράψει και να ζήσει, κι από την άλλη μεριά το αντίθετο τους, η άρνησή τους: η κόλαση, που μοιάζει να επικρατεί πάντα.

Η ομορφιά και η κόλαση: ανάμεσα στους δύο αυτούς αντιθετικούς πόλους, που ανακαλούν τη σκέψη του Αλμπέρ Καμύ, εκτείνεται το πεδίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο τόπος που γεννά την αντίληψή του για τη ζωή, τη δέσμευση και την τέχνη.

Από το παιδί που κάνει τα πρώτα του ώριμα βήματα στην περιοχή της λογοτεχνίας και της στράτευσης ενάντια στη Μαφία μέχρι τον καταξιωμένο συγγραφέα που προσκλήθηκε στην Ακαδημία των Νόμπελ στη Στοκχόλμη και αγκαλιάστηκε από τους σεισμοπαθείς στο Αμπρούτσο, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο παραμένει ο ίδιος.

Μας μιλά για έναν πρωταθλητή, τον Λιονέλ Μέσσι, που νίκησε στη μεγαλύτερη αναμέτρησή του, ενάντια στο ίδιο του το σώμα· για την Άννα Πολιτκόφσαγια, που δολοφονήθηκε επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να της κλείσουν το στόμα· για τους πυγμάχους του Μαρτσανίζε, για τους οποίους ο ιδρώτας στο ριγκ μυρίζει οργή και λύτρωση· για τη Μίριαμ Μακέμπα, που ήρθε στο Καστέλ Βολτούρνο για να μεταφέρει το χαιρετισμό της στους έξι Αφρικανούς αδελφούς που δολοφονήθηκαν από τα χέρια της Καμόρρα· για τον Έντσο Μπιάτζι, που του πήρε συνέντευξη στην τελευταία τηλεοπτική εκπομπή του· για τη Φελίτσια, τη μητέρα του Πεππίνο Ιμπαστάτο, που επί είκοσι χρόνια χρειάστηκε να κοιτάζει κατάματα το δολοφόνο του γιου της προτού αποδοθεί δικαιοσύνη· και για πολλά άλλα πρόσωπα που συνάντησε στη ζωή ή στις σελίδες των βιβλίων, στα βασανισμένα και μολυσμένα εδάφη των ανθρώπων ή στα ελεύθερα και εκτεταμένα εδάφη της λογοτεχνίας.

Σελίδα τη σελίδα, ο Σαβιάνο επιβεβαιώνει την πίστη του στις λέξεις που μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα, να αντιταχτούν σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, να καταμαρτυρήσουν ασφαλώς ότι “η αλήθεια, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει”.

Περιέχονται τα κείμενα:
– Ο κίνδυνος της ανάγνωσης

Νότος
– Γράμμα στη γη μου
– Μίριαμ Μακέμπα: η οργή της αδελφοσύνης
– Από τη Σκάμπια στις Κάννες
– Να μάχεσαι το κακό με την τέχνη
– Και όμως, η αλήθεια υπάρχει
– Όταν η γη τρέμει, το τσιμέντο σκοτώνει

Άνθρωποι
– Κόκκαλα από κρύσταλλο
– Να τα παίζεις όλα για όλα
– Ένας ασυγκράτητος Τατάνκα
– Ο άνθρωπος που ήταν ο Ντόννι Μπράσκο
– Σιάνι, ένας αληθινός δημοσιογράφος
– Ο φαροφύλακας
– Στο όνομα του νόμου και της κόρης
– Φελίτσια

Μπίζνες
– Ένα θαυμάσιο εμπόρευμα
– Να χτίζεις, να κατακτάς
– Η πανούκλα και ο χρυσός

Πόλεμος
– Σύνδρομο Βόλμαν
– Αποκάλυψη Βιετνάμ
– Αυτή η μέρα θα είναι δική σας για πάντα

Βορράς
– Τα φαντάσματα των Νόμπελ
– Συζήτηση στην Ακαδημία της Σουηδίας
– Ο δαίμονας και η ζωή
– Μια ατελείωτη εικοτολογία
– Ποτέ πια σ’ έναν άλλο κόσμο
– Όποιος γράφει πεθαίνει

Η ομορφιά και η κόλαση : κείμενα 2004 – 2009 / Roberto Saviano, Αθήνα : Πατάκη, 2011, 333σ. : 21εκ.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 19 Αυγούστου 2013
in Από τη συλλογή μας
tagged , ,
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας