Νικόλαος Λύτρας

Έληξε στις 2 Ιουνίου στην Εθνική Πινακοθήκη η αναδρομική έκθεση του Νίκου Λύτρα (1883-1927) Χτίζοντας με το χρώμα και το φως, που είχε ξεκινήσει στις 19 Μαρτίου. Όσοι πήγαμε απολαύσαμε τα 180 έργα του μεγάλου ζωγράφου, γιου του επίσης μεγάλου ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα και εκφραστή του πρώιμου ελληνικού μοντερνισμού. Στο ισόγειο της Πινακοθήκης υπήρχαν πορτρέτα που φιλοτέχνησε, ενώ στους κάτω ορόφους υπήρχαν οι εξαίρετες τοπιογραφίες του από Τήνο κυρίως, από όπου καταγόταν, αλλά και από Αττική και από Βοδενά, παλιά ονομασία της Έδεσσας. Μάλιστα κάτω υπήρχε κι ένα γράμμα του ζωγράφου προς τη σύζυγό του, γραμμένο στα Βοδενά, μήνα Μάιο νομίζω, στο οποίο αναφερόταν και στο κρύο της περιοχής. Επίσης κάτω έβλεπες εκτός από μακέτες για διαφημίσεις, νεκρές φύσεις, γυμνά, σκηνές από κυνήγι και στρατιωτική ζωή και εικόνες καθημερινότητας, όπως δυο γυναίκες σε ώρες σιέστας ή ένα κορίτσι που διαβάζει στην κούκλα του ένα βιβλίο ή σε έναν άλλο υπέροχο πίνακα ένα αγόρι που καθαρίζει κυδώνια, ενώ μπορούσες να “ξεφυλλίσεις” ηλεκτρονικά και ένα βιβλιαράκι με σχέδια του Λύτρα (το πραγματικό ήταν ανοιγμένο δίπλα, σε προθήκη). Επίσης κάτω βρισκόταν και το γνωστό έργο του Λύτρα Το ψάθινο καπέλο (φωτογραφία). Φεύγοντας από την έκθεση ένιωθες γεμάτος από φως και χρώμα ελληνικό, έτοιμος να χτίσεις κάτι.
Για τον Νικόλαο (Νίκο, όπως προτιμούσε ο ίδιος) Λύτρα μπείτε στα sites: Εθνική Πινακοθήκη, Βικιπαίδεια , e-go.gr , Τα ΝΕΑ online , Roadartist….in Athens.
Στη Βιβλιοθήκη αναζητήστε το βιβλίο του Μαρίνου Γ. Καλιγά Έλληνες ζωγράφοι στην Εθνική Πινακοθήκη (μια επιλογή), εκδ. Δωδώνη.

[tags] Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, Εθνική Πινακοθήκη, Νικόλαος Λύτρας, Νικηφόρος Λύτρας [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας