“Νιώθοντας αποκλεισμένοι”

“Μπράβο, μπράβο παιδιά να ξαναέρθετε. Εδώ είμαστε αποκλεισμένοι” έτσι αποχαιρέτησε ένας ηλικιωμένος κάτοικος του χωριού Φούστανη του νομού της Πέλλας (περίπου 300 κατοίκους αριθμεί το χωριό) τους συναδέλφους αφού πρώτα είχε καθήσει για αρκετή ώρα και ξεναγήθηκε στο ‘Ιντερνετ. Για πρώτη φορά η Βιβλιοθήκη κάνει τέτοιο άνοιγμα στον κόσμο και η αρχή έγινε με την απόφαση να συνδυάσουμε την επίσκεψη στο Γυμνάσιο του χωριού με επισκέψεις σε μέρη που συχνάζουν οι ντόπιοι.

View Larger Map
Πήγαμε στα καφενεία των χωριών, κάναμε στάσεις στα περίπτερα και σε άλλα μαγαζία, όπου βλέπαμε αρκετό κόσμο. Στα σημεία αυτά βάλαμε τις αφίσσες μας, το πρόγραμμα των επισκέψεων της κινητής Βιβλιοθήκης και κάναμε την πρώτη κουβέντα με τους κατοίκους για τις ανάγκες τους. Η Βιβλιοθήκη στις περιπτώσεις απομακρυσμένων και μικρών χωριών αποτελεί ίσως τη μοναδική πηγή ενημέρωσης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

“Νιώθοντας αποκλεισμένοι”
Φωτογραφία :: από την επίσκεψη στo χωριο Φούστανη

Πρώτο βήμα, η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της Βιβλιοθήκης και των κατοίκων. Σε κάθε περιοχή που επισκεπτόμαστε προσπαθούμε να εντοπίσουμε μια ομάδα ανθρώπων ή έστω και έναν, που να έχει προσωπικό email. Με αυτό τον τρόπο αποκτάμε ηλεκτρονική επαφή με την περιοχή. Τα επόμενα βήματα τα σχεδιάζουμε όλοι μαζί. Να μη ξεχνάμε φυσικά ότι η κινητή Βιβλιοθήκη δανείζει και βιβλία! Περίπου 250 τεκμήρια δανείζονται σε κάθε δρομολόγιο με το γυναικείο φύλο να υπερτερεί στους δανεισμούς. Προσωπικά, μόλις τελείωσα μία βιογραφία του ιδρυτή της Apple και του iPod, του Στιβ Τζομπς από τις εκδόσεις της Ωκεανίδας. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

Η κινητή Βιβλιοθήκη επισκέφθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2007 τα χωριά Προμάχοι και Φούστανη του νομού της Πέλλας. Φωτογραφίες από τις επισκέψεις αυτές μπορείτε να δείτε και να σχολιάσετε στο χώρο της Βιβλιοθήκης στο flickr .

Νιώθοντας αποκλεισμένοι”
Φωτογραφία :: από την επίσκεψη στo χωριο Φούστανη
  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 4 Οκτωβρίου 2007
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας