«Ο Γιάννης που αγάπησα» Ιστορίες ανατροπής στην τάξη των μαθηματικών

– Σάββατο 31 Μαρτίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας –

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Παράρτημα Ημαθίας, ο Εκδοτικός οίκος ΤΡΑΥΛΟΣ και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ σας προσκαλούν το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης στην παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνα Καλφοπούλου «Ο Γιάννης που αγάπησα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αλεξάνδρα Στυλιανίδου, Γραμματέας της ΕΜΕ και η Κατερίνα Ζιαμπούλη, Εκπαιδευτικός και η Συγγραφέας.

Συντονίζει η Χαρούλα Σαραφοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Το τελευταίο κουδούνι της μέρας έχει χτυπήσει.

Μόνη, μπροστά στον γεμάτο πίνακα, μέσα στην άδεια τάξη ανακεφαλαιώνει, αξιολογεί, στοχάζεται.

Τι έκανα καλά, τι δεν μου βγήκε; Διερεύνηση παραμετρικής εξίσωσης σήμερα. Σίγουρα τους δυσκόλεψε. Κάποιοι δεν θα κατάλαβαν Χριστό. Μάλλον θα πρέπει να επανέλθω.

Ο Γιάννης έδειχνε κουλ. Αυτός ίσως το ‘πιασε. Αύριο θα τον βάλω να λύσει την άσκηση στον πίνακα. Για να δούμε!…

Ετούτο το βιβλίο είναι γεμάτο από ιστορίες ανατροπής. Η τάξη είναι ένα σώμα ζωντανό, μεταβλητό, συχνά κυκλοθυμικό, καμιά φορά απρόβλεπτο…

…Είναι [ένα βιβλίο] πολύτιμο τόσο για τον καινούριο δάσκαλο που τώρα ανοίγει τα φτερά του, όσο και για τον έμπειρο, περπατημένο εκπαιδευτικό,…

…Είναι πολύτιμο για τον γονιό, που έστω κι αν δεν κατανοεί τις λεπτομέρειες των μαθηματικών που διδάσκουμε στο παιδί του, θα ζήσει μέσα από αυτές τις σελίδες την ατμόσφαιρα της τάξης και θα στοχαστεί πάνω στις ποικίλες απαντήσεις που προκαλεί το ερώτημα τι σημαίνει διδάσκω μαθηματικά. Είναι, τέλος, πολύτιμο για τον μαθητή που διαβάζοντάς το θα προβληματιστεί πάνω στην άποψη και τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς, θ’ αρχίσει ίσως να καταλαβαίνει τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και γιατί καμιά φορά γινόμαστε… τυραννικοί». (Τεύκρος Μιχαηλίδης, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κατερίνα Καλφοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Ο θαυμασμός της για την καθηγήτρια των Μαθηματικών στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου, την ώθησε να σπουδάσει Μαθηματικά. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και, τελειώνοντας τις σπουδές της, εργάστηκε σε φροντιστήρια για είκοσι περίπου χρόνια, ώσπου το 2007 μέσω του ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών, διορίστηκε στο Δημόσιο. Από τότε διδάσκει σε δημόσια σχολεία, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.

Διατηρεί την ιστοσελίδα «Μαθηματικά + Λογοτεχνία»(www.mathandliterature.blogspot.com)

  • Σχόλια
  • Trackbacks
  • Σχετικά με το άρθρο
Αφήστε απάντηση

Είσοδος ως - Αποσύνδεση

Απάντηση σε:

γράφτηκε στις 28 Μαρτίου 2018
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας