Ο ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΣ

Ο Διψασμένος, του Αβελάρδο Καστίγιο, είναι από τα μεγαλύτερα έργα της σύγχρονης αργεντίνικης λογοτεχνίας. Αφηγείται έναν κόσμο που συνορεύει με την τρέλα: τον αλκοολισμό και την κόλασή του.
Πώς να κορέσει το αδύνατο, πώς να παλέψει ενάντια στην ασίγαστη δίψα που δεν έχει αρχή και τέλος, πώς να επισημάνει ότι η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει την έλειψη της ευτυχίας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν τον αλκοολικό συγγραφέα Εστέμπαν Εσπόσιτο, ήρωα του βιβλίου,  στη -διαυγή και μεθυσμένη- αντίληψή του της πραγματικότητας.
Με λυρισμό και αυτοσαρκασμό ο συγγραφέας διερευνά τα άκρα της ανθρώπινης καταρράκωσης, την καθημερινή ενοχή, την ταπείνωση και τη διαρκή πορεία στην κόψη του ξυραφιού.
Η έξοχη πρόζα του Αβελάρδο Καστίγιο μεταμορφώνει  την εμπειρία σε αυθεντικό έργο τέχνης, όπου η γλώσσα αποκτά ανατριχιαστική λάμψη. Γιατί ο Καστίγιο δεν έγραψε απλώς την ιστορία ενός αλκοολικού, αλλά το ίδιο το μυθιστόρημα του αλκοολισμού.

Ο Αβελάρδο Καστίγιο γεννήθηκε στο Σαν Πέδρο, κοντά στο Μπουένος Αιρες, το 1935. Μελετητής του έργου του Δάντη και των ιερών κειμένων, ιδρυτής δυο μυθικών για την Αργεντινή λογοτεχνικών περιοδικών (El Escarabajo do
Oro και El Ornotorrinco),ο Καστίγιο θεωρείται σήμερα από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής.
Το 1960 παίρνει το βραβείο “Casa de las Americas” για τη συλλογή διηγημάτων του Las otras puertas. Συνεχίζει με τα μυθιστορήματα La casa de cenizas (1968), El que tiene sed (1985 στα ελληνικά Ο διψασμένος εκδ. Εξάντας), Cronica de un iniciado (1991), το θεατρικό έργο Israfel και πολλές συλλογές διηγημάτων που συγκεντρώθηκαν σε έναν πολυσέλιδο τόμο με τίτλο Cuentos completes (1997). Το κατά Βαν Χούτεν Ευαγγέλιο
κυκλοφόρησε στην Αργεντινή το 1999 και είναι το μυθιστόρημα που έκανε το
όνομα του Καστίγιο γνωστό έξω από τα σύνορα της πατρίδας του.

[tags] Βέροια, αλκοολισμός, Αργεντίνικη λογοτεχνία, βιβλιοθήκη βέροιας, Ισπανόφωνη λογοτεχνία[/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας