Ο δυσλεκτικός μαθητής : θεωρητική προσέγγιση και παιδαγωγική αντιμετώπιση

Για αδιευκρίνιστους έως και σήμερα λόγους, ένα ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολικού προγράμματος παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μαθητές με φυσιολογικό νοητικό επίπεδο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με ιδιαίτερες ικανότητες. Η κατάσταση αυτή συνιστά το φαινόμενο των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, στον κύκλο των οποίων εντάσσεται και η Δυσλεξία, ως μια ιδιαίτερη μορφή δυσκολίας στο επίπεδο του γραπτού λόγου.
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δυσλεκτικός μαθητής στο σχολείο, προσεγγίζοντας το ζήτημα της Δυσλεξίας κατά τρόπο σφαιρικό. Συγκεκριμένα και μετά τις αναγκαίες εννοιολογικές αποσαφηνίσεις, περιγράφεται η συμπτωματολογία του δυσλεκτικού μαθητή, παρουσιάζονται εν συντομία οι σημαντικότερες θεωρίες σχετικά με την αιτιολογία του προβλήματος και αναφέρονται οι μέθοδοι διαγνωστικής προσέγγισης του φαινομένου, καθώς και οι τρόποι πρώιμης αξιολόγησης από τον εκπαιδευτικό στο σχολείο. Επίσης, παρουσιάζονται οι σύγχρονες μέθοδοι και πρακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος, με αναφορά σε ειδικά διδακτικά μοντέλα και ενδεικτικές ασκήσεις που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και προσέφεραν σημαντικά αποτελέσματα.
Βασικός στόχος της έκδοσης αυτής είναι η υποστήριξη εκπαιδευτικών και γονέων στον καθημερινό τους αγώνα, όχι μόνο για την υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δυσλεκτικοί μαθητές, αλλά και για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που, κατά κανόνα, τα παιδιά αυτά διαθέτουν.
Ο δυσλεκτικός μαθητής : θεωρητική προσέγγιση και παιδαγωγική αντιμετώπιση : οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς / Διονύσης Σ. Διαμαντόπουλος. Θεσσαλονίκη : Φυλάτος, 2014. 349σ. : εικ. ; 23εκ.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα μας

Με καταγωγή από τη Μελίκη Ημαθίας, ο Διονύσης Σ. Διαμαντόπουλος, κατοικεί και εργάζεται στη Βέροια. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λάρισας και το 1984 διορίστηκε στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και μεταπτυχιακός διπλωματούχος Παιδαγωγικών. Επίσης, επιμορφώθηκε στη διάγνωση και αντιμετώπιση της δυσλεξίας στο Πανεπιστήμιο του Reading Αγγλίας (SchoolofEducation).
Από την αρχή της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας ασχολείται ενεργά με το θέμα των μαθησιακών δυσκολιών και ειδικότερα με τη δυσλεξία, συμμετέχοντας σε σχετικές διαγνωστικές έρευνες της Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας και αρθρογραφώντας σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Παρουσίασε επίσης σειρά εισηγήσεων σε σεμινάρια εκπαιδευτικών σχετικά με τη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Ειδική Αγωγή (Τμήμα Ένταξης) και σε σχολεία γενικής αγωγής στη Σύρο, στη Χαλκιδική, στην Ημαθία και στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, ενώ υπηρέτησε τη δημόσια Εκπαίδευση από τις θέσεις του Διευθυντή Σχολείου, του Προϊσταμένου Γραφείου Εκπαίδευσης και του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ημαθίας.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας