«Ο Μεγάλος Πόλεμος: ένα χρονικό για την Εκατονταετία» – Εκδήλωση των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Vidcast)

Ένα πλήθος εκδηλώσεων και εκθέσεων σηματοδοτούν σε πολλές χώρες του πλανήτη μας την επέτειο των 100 χρόνων από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου (1914-18). Περισσότερα από 1000 βιβλία Ιστορίας αναμένεται να εκδοθούν ως το τέλος του χρόνου, ενώ ξαναθυμόμαστε τα λογοτεχνικά, μουσικά και κινηματογραφικά έργα που γράφτηκαν γι’ αυτό το «ανθρώπινο σφαγείο».

Κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής θα έλεγε πως οι Έλληνες γνωρίζουμε αρκετά για τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ για τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο θυμόμαστε ελάχιστα. Κι όμως ήταν ο πρώτος πόλεμος της βιομηχανικής εποχής, που πυροδότησε τα γεγονότα και των επόμενων δεκαετιών του περασμένου αιώνα. Στα τέσσερα χρόνια που διήρκεσε θα επιστρατευθούν 70 εκατομμύρια περίπου στρατιώτες προερχόμενοι από 20 χώρες. Η τεράστια αυτή κινητοποίηση θα κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9 εκατομμύρια στρατιώτες στα πεδία των μαχών, ενώ θα αφήσει 21 εκατομμύρια τραυματίες «με ακρωτηριασμένα μέλη και διαλυμένα πρόσωπα από τις εκρήξεις, πνευμόνια κατεστραμμένα από τα αέρια, ψυχές ρημαγμένες από τη φρίκη».

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας οργάνωσαν, με αφορμή την επέτειο αυτή, διάλεξη της επ. καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κας Άννας Μαχαιρά με τίτλο : «Ο Μεγάλος Πόλεμος: ένα χρονικό για την Εκατονταετία», την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, ώρα 7:00μμ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας,

Η κα Μαχαιρά σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της. Από το 1996 μέχρι το 2003 εργάστηκε στη Μασσαλία και το Παρίσι με μεταπτυχιακή και μεταδιδακτορική υποτροφία σε ερευνητικά ιδρύματα. Σήμερα είναι Επ. Καθηγήτρια στον Τομέα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Διδάσκει τα μαθήματα στις προπτυχιακές σπουδές: Η Ευρώπη του 20ου αι., Ο ευρωπαϊκός σοσιαλισμός, Οι λέξεις του ιστορικού και στις μεταπτυχιακές : Πόλεμος και Ειρήνη, Ο πόλεμος ως «καθολικό κοινωνικό γεγονός», Ιστοριογραφία: η ιστορία της ιστορίας και η επιστημολογία της ιστορίας. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα ανήκουν οι πόλεις της Μεσογείου (19ος-20ος αι.), τεχνικά δίκτυα και μεταφορά τεχνολογίας από το ευρωπαϊκό κέντρο στην περιφέρεια, κίνηση ευρωπαϊκού εμπορίου και διεθνείς εμπορικές σχέσεις (19ος – 20ος αι.), ιστορία των οικονομικών θεωριών. Στα πιο πρόσφατα ενδιαφέροντά της βρίσκεται ο ευρύτερος χώρος της διανοητικής ιστορίας και συγκεκριμένα την απασχολούν ζητήματα παραγωγής και αναπαραγωγής της πολιτικής κουλτούρας μέσα από τη λογοτεχνία με έμφαση στο γαλλικό ρεαλιστικό μυθιστόρημα του19ου αιώνα. Τελευταία κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το βιβλίο της «Η διπλή ζωή του Σταντάλ. Το έργο του, η κριτική και η αναπαραγωγή της της επαναστατικής κουλτούρας το 19ο αιώνα».

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, διαθέτει στη συλλογή της μεγάλο αριθμό βιβλίων για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για δανεισμό την ημέρα της εκδήλωσης. Παράλληλα θα γίνεται προβολή ιστορικών ντοκουμέντων από τη Europeana 1914 -1918 που συλλέχθηκαν από 20 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Η Βιβλιοθήκη συμμετείχε στις ημέρες συλλογής τον περασμένο Ιούνιο και συνέλεξε αξιόλογο υλικό.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2014
in Vidcasts, Ψηφιακές Εμπειρίες
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας