Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

..Η μαμά μού είπε να τη βοηθήσω να σπρώξει τα έπιπλα για να σηκώσουμε τα χαλιά. Αυτή ήταν μια τρομερά δύσκολη δουλειά, και την κάναμε πολύ καλά, αν και έσπασα το μπλε βάζο που ήταν πάνω στον μπουφέ, αλλά αυτό δεν πειράζει γιατί έχουμε κι άλλα βάζα που δεν τα έχω σπάσει ακόμα.

Στις 29 Μαρτίου του 1959 δημοσιεύεται η πρώτη ιστορία του Μικρού Νικόλα, μια συνεργασία του Ρενέ Γκοσινί γνωστού από τον Αστερίξ και του εικονογράφου Ζαν Ζακ Σενπέ. Από τότε ο μικρός Νικόλας θα κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό με τις περιπέτειες και τους φίλους του Ρούφους, Αλσέστ, Μεξάν Ανιάν….που απολαμβάνουν να ξεγελούν τους δασκάλους τους, να βασανίζουν τους σπασίκλες μαθητές, να τσιρίζουν, να παίζουν ανέμελα και να μαλώνουν μεταξύ τους.

Ο μικρός Νικόλας και οι απίστευτες ιστορίες του μου έχουν χαρίσει άπειρες στιγμές γέλιου. Ως γνωστόν, το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας, στη σκέψη μας, στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τις καθημερινές δυσκολίες της. Μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα από μία οπτική γωνία καλύτερη – πολύ καλύτερη. Οτιδήποτε λοιπόν μας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης, μας κάνει να γελάμε, μας μεταφέρει στα παιδικά μας χρόνια είναι ευπρόσδεκτο. Τα βιβλία της σειράς «Ο Μικρός Νικόλας» δεν είναι μόνο για μικρούς. Είναι βιβλία και για μεγάλους που είτε θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα, είτε που θέλουν να μπουν στην ψυχολογία και στον τρόπο σκέψης των παιδιών. Κάθε αναφορά στα βιβλία της σειράς φέρνει ένα ελαφρύ μειδίαμα στο πρόσωπο μου, καθώς θυμάμαι τα αποφθέγματα και τα κατορθώματα του μικρού και της παρέας του..

Με τόση επιτυχία, ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να ξεκινήσουν και οι κινηματογραφικές περιπέτειες του μικρού. Στην ταινία, η οποία πραγματικά έχει σπάσει τα ταμεία σε Ελλάδα και εξωτερικό , θα παρακολουθήσουμε  τον Μικρό Νικόλα να κρυφακούει μια συζήτηση των γονιών του και έπειτα να πιστεύει ότι θα αποκτήσει αδερφάκι. Πανικοβάλλεται και ζητάει τη βοήθεια των φίλων του… Ανυπομονώ να δω τη συνέχεια.

Τα βιβλία της σειράς “Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα” θα τα βρείτε στη βιβλιοθήκη και είναι:

  • Ο μικρός Νικόλας. 19 ιστορίες. Τίτλος πρωτοτύπου: Le Petit Nicolas (1960)
  • Ο μικρός Νικόλας διασκεδάζει. 17 ιστορίες. Τίτλος πρωτοτύπου: Les Récrés du petit Nicolas (1961)
  • Οι διακοπές του μικρού Νικόλα. 18 ιστορίες. Τίτλος πρωτοτύπου: Les Vacances du petit Nicolas (1962)
  • Ο μικρός Νικόλας και η παρέα του. 16 ιστορίες. Τίτλος πρωτοτύπου: Le Petit Nicolas et les copains (1963)
  • Ο μικρός Νικόλας και τα προβλήματα του Γιοακίμ (επανεκδοθέν υπό τον τίτλο: Ο μικρός Νικόλας… έχει προβλήματα). 15 ιστορίες. Τίτλος πρωτοτύπου: Joachim a des ennuis (1964), επανεκδοθέν υπό τον τίτλο: Le Petit Nicolas a des ennuis.
  • Ο μικρός Νικόλας σε νέες περιπέτειες
  • Ο μικρός Νικόλας σε νέες περιπέτειες Νο2

[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Ο μικρός Νικόλας, Le petit Nicolas, Rene Goscinny, Jean-Jacques Sempé, παιδικά βιβλία [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας