Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο Ιανουάριος ή Γενάρης είναι ο πρώτος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Πήρε το όνομά του από τον Ιανό, θεό της ρωμαϊκής μυθολογίας.

Η καθιέρωση του ως πρώτου μήνα του έτους έγινε το 450 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Για τους αρχαίους Έλληνες η πρώτη του έτους ήταν η  21η Ιουνίου. Οι Βυζαντινοί ακολούθησαν τους Ρωμαίους στο ζήτημα του ημερολογίου και έτσι καθιέρωσαν τον Ιανουάριο ως πρώτο μήνα, πράγμα που  διατηρήθηκε και στο Ιουλιανό ημερολόγιο και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.

 Άλλες ονομασίες: Γενολοήτης (επειδή αυτόν τον μήνα γεννοβολούν τα κοπάδια), Γατόμηνας, επειδή ζευγαρώνουν οι γάτοι, Μεσοχείμωνος, μεσαίος μήνας του χειμώνα, Καλαντάρης από τα κάλαντα Πρωτοχρονιάς και Φώτων, Κρυαρίτης γιατί είναι ο πιο «κρυουλιάρης», Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας ή Μεγαλομηνάς, σε αντιδιαστολή από τον μικρό μήνα, τον Φεβρουάριο, Πρωτάρης μήνας και τέλος Γελαστός, για τις Αλκυονίδες.

 Το ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς γίνεται την 1η ημέρα του Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα σύμφωνα με την παράδοσή μας,προσέχουμε  να συναντήσουμε ή να δεχτούμε πρώτο-πρώτο  στο σπίτι μας το  πρόσωπο που θα μας φέρει καλοτυχία. Σε μερικούς τόπους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλοχρονιά, το ποδαρικό το κάνει ο ίδιος ο νοικοκύρης ή ο πρωτότοκος γιος ή ένα τυχερό παιδί. Η είσοδός του μάλιστα συνοδεύεται με ορισμένες πράξεις ή ευχές όπως το σπάσιμο του ροδιού και η ευχή και του χρόνου με υγεία.

[tags] Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, Πρωτοχρονιά, Ιανουάριος [/tags]

 

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας