Παρουσίαση της ποιητική συλλογής του Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου «Η τράπουλα του καλοκαιριού» από τις εκδόσεις Ars Poetica

Οι εκδόσεις Ars Poetica και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας παρουσιάζουν την πρώτη ποιητική συλλογή του βεροιώτη ποιητή Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Κατερίνα Γρηγοριάδου (φιλόλογος) και η Μαριάννα Λούκα (καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας). Ποιήματα από την συλλογή θα διαβάσει ο ηθοποιός Αντώνης Μομπαϊτζής, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με μουσικές οι καθηγήτριες του Ωδείου Φίλιππος Νατέλα Ιντσουαΐτζε (πιάνο) και Μαρίνα Γκοργκάτζε (βιολί).

Η Ποιητική Συλλογή

Το βιβλίο του Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου “Η τράπουλα του καλοκαιριού” από τις εκδόσεις Ars Poetica είναι μια ποιητική συλλογή 52 ποιημάτων που σαν τραπουλόχαρτα μιας καλοκαιρινής τράπουλας ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.
Το καλοκαίρι, σαν ανάμνηση της χαμένης αθωότητας, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο πλέκονται και διαπλέκονται μυθικά και ιστορικά στοιχεία με στοιχεία της καθημερινής πραγματικότητας και των μύχιων σκέψεων του ποιητή. Ο Απόλλωνας, η Αφροδίτη, ο Ιάσωνας, η Αμφιτρίτη, ο Πυθαγόρας, ο Μίνωας, ο Αρχίλοχος παρεισφύουν μέσα στις κάρτες της τράπουλας του καλοκαιριού μαζί με τον αρχιναύαρχο Νέλσονα, τον μπουρλωτιέρη Κανάρη, τον Αυτοκράτορα Φωκά σαν ενσαρκωμένο Άγιο. Εκτός βέβαια από τα ιστορικά και μυθολογικά χαρτιά της Τράπουλας του Καλοκαιριού, υπάρχει χώρος και για πιο προσωπικές εξομολογήσεις και εκμυστηρεύσεις. Αγαπημένα πρόσωπα του συγγραφέα, ο παππούς, η μητέρα, ο πατέρας αλλά και το μικρό Λενιώ που μεγάλωσε καθώς και μια ανώνυμη αλλά απολύτως εντυπωσιακή τουρίστρια μοιράζονται τα χαρτιά της καλοκαιρινής τράπουλας.

Ο ποιητής
Ο Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου γεννήθηκε το 1968 στην Βέροια, όπου ζει και εργάζεται. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. “Η τράπουλα του καλοκαιριού” είναι η πρώτη του συλλογή. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο “Ποιητικός Πυρήνας Ανθολογία” από τις εκδόσεις Ενδημιών 2012.

Οι εκδόσεις
Οι εκδόσεις Ars Poetica είναι μια καινούργια εναλλακτική εκδοτική εταιρία με έδρα την Βέροια που δραστηριοποιείται στον χώρο της ελληνικής και ξένης ποίησης, του διηγήματος, του μυθιστορήματος του δοκιμίου, της πολιτικής φιλοσοφίας και της παιδικής λογοτεχνίας. Από τις εκδόσεις Ars Poetica κυκλοφορούν “Η τράπουλα του καλοκαιριού” του Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου και “Τα ποιήματα των 5 π.μ.” του Ηλία Δεληκυριακίδη.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 26 Σεπτέμβριος 2012
in Από τη συλλογή μας, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας