ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ (ΜΠΙΤΖΙΒΙΣΙΑ)

Παραδοσιακό Πασχαλινό φαγητό Φυτιάς είναι τα μπιζιβίσια ( δεν ξέρω την προέλευση της λέξης. Βρήκα στο βιβλίο:το εδεσματολόγιο των βλάχων, μια συνταγή με την ονομασία μπατζαβούσα, δεν είναι όμως ίδια. Ίσως η λέξη να έχει την ίδια ρίζα)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: ΕΝΤΕΡΑ: Πλένουμε τα έντερα του κατσικιού ή του αρνιού πάρα πολύ καλά. Τα γυρίζουμε με μια λεπτή βέργα κι από την άλλη μεριά και τα πλένουμε πάλι. Τα διατηρούμε σε νερόκρασο. Ξανά καλό πλύσιμο με αλάτι. Μόλις ετοιμάσουμε τη συκωταριά, βουτάμε τα έντερα σε βραστό νερό, αλλά τα βγάζουμε αμέσως. Άν βράσουν καλά κόβονται. 

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ: Πλύσιμο με αλάτι. Λίγο ανάβρασμα. Πλύσιμο. Κόβουμε τα συκώτια σε μέγεθος καρυδιού. Βράζουμε με αλατοπίπερο. Τυλίγουμε με εντεράκια τις μπουκίτσες των εντοσθίων.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ:  Για μια συκωταριά: 2 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια, 1-2 μαρουλιές εβραίικες, αλάτι: 1 κουταλιά σούπας στα λαχανικά και 1  στα εντόσθια. Τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τα βράζουμε με ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό. Προσθέτουμε τα μαρούλια και τις τυλιγμένες μπουκίτσες ,σ’ένα ταψί και σιγοψήνουμε στους 180 βαθμούς για δύο με δυόμισι ώρες.

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, φυτιώτικες συνταγές, πασχαλινά φαγητά[/Tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2010
in Από τη συλλογή μας, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας