ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ……

Η Ιερά Μητρόπολη μας έχει προγραμματίσει μια σειρά διαλέξεων για γονείς και υποψήφιους γονείς. Η ομιλία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως είχε τίτλο “Το βιβλίο και το παιχνίδι ως βασικοί συντελεστές αγωγής”και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε χωριό και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό: οι ευκαιρίες για παιχνίδι στη φύση , στο χώμα , πολλές. Απ΄την άλλη η αγάπη μου για το βιβλίο άπειρη. Οι ευκαιρίες εδώ; μμμμ με γονείς γεωργούς και κουρασμένους απο τον καθημερινό κάματο, μάλλον ανύπαρκτες! Η βιβλιοθήκη του σχολείου όμως και η βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου έκαναν καλά τη δουλειά τους!! Οι δάσκαλοι μου και οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης πολλαπλασίασαν μέσα μου την αγάπη για το βιβλίο, χωρίς να μειώσουν τη διάθεση και το χρόνο για παιχνίδι. Αποτέλεσμα όλων αυτών ; Δεν είναι τυχαίο το επάγγελμα που εξασκώ και που αυτή τη στιγμή με πολλή χαρά εργάζομαι σ’ένα χώρο που κατακλύζεται από βιβλία!! Ολοι ξέρουμε ότι το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί σαν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Απ’ την άλλη το παιχνίδι αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως καθοριστική επιρροή στη διαδικασία της μάθησης. Η ομιλήτρια κ. Συμεωνίδου Μάρθα (φιλόλογος) προέτρεψε τους γονείς να επισκέπτονται με τα παιδιά τις βιβλιοθήκες, να δανείζονται βιβλία, να επισκέπτονται εκθέσεις βιβλίων. Είπε ακόμη να μην κάνουμε παρατηρήσεις στα παιδιά που δεν διαβάζουν, αν πράγματι θέλουμε κάποια στιγμή να το κάνουν. Ανακοίνωσε στο κοινό έναν κατάλογο με τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη.Θεωρώ ότι αξίζει να τον διαβάσουμε: Έχεις το δικαίωμα: 1. Να μη διαβάζεις 2. Να ξεφυλλίζεις απλώς ένα βιβλίο 3. Να αφήνεις στη μέση ένα βιβλίο 4. Να διαβάζεις όσες φορές θέλεις το ίδιο βιβλίο 5. Να διαβάζεις ό,τι σου αρέσει  6. Να μπαίνεις στη θέση του ήρωα του βιβλίου 7. Να διαβάζεις οπουδήποτε 8. Να ψάχνεις πληροφορίες στο βιβλίο που διαβάζεις 9. Να διαβάζεις δυνατά χωρίς να ενοχλείς 10. Να απαιτείς ησυχία όταν διαβάζεις

Ο σκοπός όλων μας, ας είναι, να έρθει το παιδί σε επαφή με το βιβλίο. Να πιάσει το βιβλίο, να το περιεργαστεί ,να το ξεφυλλίσει και έτσι να φτάσει να το αγαπήσει.

Ελάτε στη βιβλιοθήκη με τα παιδιά σας , μόνο να κερδίσουν έχουν!! Στο παιδικό τμήμα υπάρχουν άπειρα βιβλία για παιδιά αλλά και βιβλία για γονείς τα οποία αναφέρονται στο θέμα της ομιλίας.

[tags]Βέροια, Δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας, παιδί και βιβλίο, παιδί και παιχνίδι, σχολές γονέων, παιδιών ανατροφή[/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας