ΤΖΑΚ Ο ΑΝΤΕΡΟΒΓΑΛΤΗΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

   

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έχει κερδίσει περίοπτη θέση στο πάνθεον των εγκληματιών η δράση των οποίων ανέκαθεν ερέθιζε τη λαϊκή φαντασία Πολλοί έχουν γράψει για αυτόν, ο κινηματογράφος έχει ασχοληθεί εκτενώς μαζί του και μάλιστα υπάρχουν ακόμη και παιχνίδια στον υπολογιστή με ήρωα αυτόν το serial killer. Στην πραγματικότητα, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, είναι ένα ψευδώνυμο που δόθηκε σε έναν αγνώστου ταυτότητας δολοφόνο  ο οποίος δρούσε στην περιοχή Whitechapel του Λονδίνου το φθινόπωρο του  1888. Το όνομα άρχισε να χρησιμοποιείται από την μέρα που κάποιος έστειλε ένα γράμμα στο Κεντρικό Γραφείο Ειδήσεων του Λονδίνου, ισχυριζόμενος πως είναι ο δολοφόνος με αυτό το όνομα. Τα θύματα ήταν γυναίκες. Οι φόνοι συνέβαιναν σε δημόσιους χώρους την νύχτα ή τα ξημερώματα.   Εφημερίδες, των οποίων η κυκλοφορία ήταν αυξημένη εκείνη την εποχή, άρχισαν να απονέμουν εκτεταμένη και ανθεκτική κακή φήμη στον δολοφόνο, στην αγριότητα των επιθέσεων και στην αδυναμία της αστυνομίας στο να τον πιάσει.Επειδή η ταυτότητα του δολοφόνου ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, οι μύθοι που περικύκλωναν τους φόνους έχουν γίνει μια μίξη γνήσιας ιστορικής έρευνας καθώς και εκμετάλλευσης.

Γράμμα του Τζακ που έλαβε η Σκότλαντ Γιαρντ στις 25 Ιουλίου 1889:

 

Αγαπητέ Προιστάμενε

Δε μ΄ έπιασες ακόμα βλέπεις, παρά την πονηριά σου, παρά τους «Λις» σου και τους αστυφύλακες σου.

 

                                      Τζακ ο Αντεροβγάλτης

 


Το παρόν βιβλίο εξετάζει το σύνολο των επιστολών που σχετίζονται µε τους φόνους και οι οποίες υποτίθεται ότι είχαν σταλεί από τον ίδιο το δολοφόνο. Οι επιστολές σήμερα φυλάσσονται στα αρχεία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και στα έγγραφα της Αστυνομίας Πόλεως Λονδίνου.

Σύμφωνα µε τους συγγραφείς Stewart P. Evans και Keith Skinner, η μεταγραφή και, σε κάποιες περιπτώσεις, οι έγχρωμες φωτογραφικές αναπαραγωγές των εν λόγω τεκμηρίων, συνιστούν το μοναδικό τρόπο µε τον οποίο οι αναγνώστες μπορούν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της αλληλογραφίας στην υπόθεση. Επιπλέον, οι επιστολές δεν αποκαλύπτουν απλώς τον τρόπο σκέψης εκείνου του καιρού, αλλά και τη βαθιά επίδραση που άσκησαν οι φόνοι σε μερίδα του κοινού και του Τύπου της βικτωριανής περιόδου. Αν και η πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου (ή των δολοφόνων) παραμένει ακόμη ανεπιβεβαίωτη, το σίγουρο είναι πως ο μύθος του “Τζακ του Αντεροβγάλτη” γεννήθηκε και επέδειξε τέτοια ανθεκτικότητα στο χρόνο χάρη σε αυτή την αλληλογραφία.­­

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για  τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη,  μπορούν να βρουν το βιβλίο στη βιβλιοθήκη.

[tags]Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Τζακ ο Αντεροβγάλτης, serial killer, εγκλήματα [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας