Τι αφρίζεις και ξαφρίζεις; Εγώ σε πλήρωσα και θα σε φάω

Όταν το τυρί άρχισε να κυκλοφορεί στην αγορά συσκευασμένο, κάποιος τσιγκούνης αγόρασε  ένα κομμάτι και κάθισε να το φάει. Είτε από λάθος δικό του, είτε από πρόθεση του καταστηματάρχη να τον κοροϊδέψει, το κομμάτι που αγόρασε ο τσιγκούνης δεν ήταν τυρί αλλά… σαπούνι. Με την πρώτη δαγκωματιά άρχισε να αφρίζει μέσα στο στόμα του. Ο τσιγκούνης, όμως, δεν υποχώρησε και τρώγοντας  είπε κοιτώντας το τυρί: “Τι αφρίζεις και ξαφρίζεις;  Εγώ σε πλήρωσα και θα σε φάω”.

Γιατί άλλοτε σε λένε “ξεφτέρι” και άλλοτε “μπούφο”; Θα ήθελες να μάθεις τι άραγε είναι αυτά και γιατί τους μοιάζεις; Γιατί λέμε “κορόιδο” εκείνον που εξαπατάται εύκολα και πώς προέκυψε ο χαρακτηρισμός; Ποια σχέση έχει ο κροκόδειλος με τα “κροκοδείλια δάκρυα” και τι εννοούμε λέγοντας “τα φόρτωσες στον κόκορα!” “έχω ράμματα για τη γούνα σου!” “αύριο κλαίνε”;

Διαβάστε στο βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη “Γίνε…. ξεφτέρι”, από τις εκδόσεις Διάπλαση, για το πώς γεννήθηκαν διάφορες φράσεις της καθημερινότητάς μας και νιώστε το γοητευτικό παρασκήνιο της δημιουργίας τους.

[tags] Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, ελληνικές φράσεις, Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, λογοτεχνία για παιδιά [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας