Το μέλλον του βιβλίου είναι ηλεκτρονικό;

Πρόσφατα το Amazon.com, το μεγαλύτερο στον κόσμο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, ανακοίνωσε ότι το «ηλεκτρονικό βιβλίο» το kindle θα κυκλοφορήσει σε άλλες 100 χώρες και με μειωμένη στα 259$ τιμή. Από χρόνια η Sony κυκλοφορεί το δικό της ψηφιακό Reader, ενώ τη δική της πρόταση στην ψηφιακή ανάγνωση ετοιμάζει και η Barnes & Noble, η μεγάλη αμερικανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων,
Αν και σήμερα οι πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων αποτελούν μόνο τι 1,5% του συνόλου των πωλούμενων βιβλίων φαίνεται ότι θα έχουν αλματώδη αύξηση. Μόλις σε ένα χρόνο η πώληση του Kindle σημείωσε αύξηση 33%, και ολοένα και περισσότερα βιβλία προσφέρονται σε ψηφιακή μορφή παράλληλα με την κλασσική σε χαρτί.

Το μέλλον λοιπόν του βιβλίου φαίνεται πως θα είναι ψηφιακό και ίσως η μορφή που θα πάρει να μην έχει καμία σχέση με αυτό που ως τώρα θεωρούμε βιβλίο. Η εκπληκτική άνθηση του Ιντερνέτ έκανε πολύ εύκολη την πρόσβαση σε έναν ασύλληπτο όγκο πληροφοριών και καταγεγραμμένης γνώσης. Πληκτρολογώ τη λέξη Gutenberg στο Google και σε 0,13΄΄ μου εμφανίζει 11.500.000 αποτελέσματα!! Θα χρειαστώ δυό ζωές μόνο για να τα διαβάσω.

Η συμπύκνωση δεδομένων έκανε εφικτή τη μεταφορά μιάς βιβλιοθήκης στην τσέπη μας. Το μέγεθός του κειμένου που διαβάζετε σε ψηφιακή μορφή, είναι μόλις 35ΚΒ. Το φλασάκι που είναι αποθηκευμένο είναι χωρητικότητας 32GB, αποθηκεύει περίπου 1.066.000 σελίδες, δηλαδή κοντά στα 3050 βιβλία των 350 σελίδων!!!. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα διαβάσουν τόσα βιβλία στη διάρκεια της ζωής τους.

Και ύστερα ήρθαν τα ηλεκτρονικά βιβλία που λέγαμε. Αυτό που θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας χωράει στη μνήμη του μέχρι 1500 βιβλία, διαθέτει τη δυνατότητα μετατροπής του κειμένου σε ομιλία και επιτρέπει στους χρήστες να κρατάνε ηλεκτρονικές σημειώσεις στα ψηφιακά βιβλία που διαβάζουν. Kαι είμαστε ακόμα στην αρχή.

«Σε λίγα χρόνια, μας λέει ο ιδρυτής του Amazon Jeff Bezos, όλα τα βιβλία του κόσμου θα συνθέτουν ένα ενιαίο ρευστό σχέδιο διασυνδεδεμένων ιδεών και λέξεων». Ή για να το πούμε πιο απλά, θα μας είναι πολύ εύκολο μέσα από τον παγκόσμιο ιστό να βρούμε, αλλά και να δημοσιεύσουμε οτιδήποτε παράγει το ανθρώπινο πνεύμα, χωρίς τη δέσμευση του υλικού του φορτίου, αρκεί μια συσκευή που θα μας συνδέει σ΄αυτό.

Θα τολμήσουμε τώρα να πάμε ακόμα πιο μακριά. Κύτταρα εγκεφάλου συνδέθηκαν ηλεκτρονικά με chips πυριτίου. Φτιάχθηκαν εν μέρει μηχανικά, εν μέρει ζωντανά κυκλώματα. Σε ακόμα πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκετε η απ’ ευθείας σύνδεση των σημάτων του εγκεφάλου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω ηλεκροδίων.

Ίσως τα βιβλία του μέλλοντος να έχουν τη μορφή μικροτσίπ και θα διοχετεύουν το περιεχόμενό τους άμεσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ή θα «κατεβάζουμε», ότι μας ενδιαφέρει από το μελλοντικό Internet συνδεόμενοι ζωντανά με αυτό,όπως σήμερα κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας.

Όπως και να είναι το μέλλον όμως, όποια μορφή και να έχουν τα βιβλία, αναντικατάστατα θα παραμείνουν τα συναισθήματα, η ευχαρίστηση και η πληρότητα που μας προκαλεί η επαφή μας με τον κόσμο των ιδεών και του πνεύματος.

Διαβάστε περισσότερα στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του μεγάλου στοχαστή Umberto Eco: «Φυτική και ανόργανη μνήμη: Το μέλλον του βιβλίου» μεταφρασμένο στα ελληνικά από την Ελένη Τουλούπη.

[tags] βέροια, δημόσια βιβλιοθήκη βέροιας, Umberto Eco, kindle, sony reader, Gutenberg [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας