Τ…όπως Αποστόλης

Τ…όπως Αποστόλης, της Μελίνας Καρακώστα, από τις εκδ. Πατάκη
Ένα βιβλίο για παιδιά, που κερδίζει τον αναγνώστη του αμέσως, ήδη από τον τίτλο. Ξεκινά η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του μικρού Αποστόλη: «Εγώ η δουλειά που θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω είναι να βγάζω πάρα πολλά λεφτά» κι αυτό για να μη δουλεύει πολύ ο μπαμπάς του και να ασχολείται περισσότερο μαζί του (κάτι που αποτελεί σήμερα αίτημα πολλών παιδιών).
Εκτός από τη δουλειά που θέλει να κάνει αργότερα, αλλά θέματα που καλείται να αναπτύξει ο μικρός εν είδει έκθεσης είναι το πιο παράξενο πράγμα που του έχει συμβεί, η δασκάλα του, το αφεντικό του μπαμπά του, το ότι δεν πρέπει να λέμε ποτέ ψέματα, ο Αϊ-Βασίλης. Μέσω αυτών των θεμάτων-κεφαλαίων και με όχημα την αθώα σκέψη του μικρού παιδιού και το χιούμορ θα αναφερθούν σημαντικά προβλήματα της εποχής μας, όπως η οικονομική μετανάστευση, οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί της ζωής, το εξαντλητικό ωράριο εργασίας, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ο υπερκαταναλωτισμός, η θέση της εργαζόμενης γυναίκας σήμερα («κάνω ένα σωρό αταξίες και η μαμά θυμώνει και λέει πώς θα τρελαθεί σ΄ αυτό το σπίτι και πώς δεν είναι ζωή αυτή και τα μάτια της θέλουν να κλάψουν»), η πολύωρη τηλεθέαση από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, το πώς επηρεάζει ένα παιδί η γέννηση ενός νέου παιδιού στην οικογένεια, οι κοινωνικές συμβάσεις, οι διακρίσεις και η υποκρισία στην εκπαίδευση.
Η συγγραφέας, μιμούμενη τη γλώσσα και τη σκέψη του παιδιού, παίζει σαν κι αυτό. Τα σεμινάρια αναφέρονται ως μινάρια, που θα βοηθήσουν τον πατέρα του να δουλεύει πιο πολύ, ενώ αναρωτιέται τι είναι αυτό που ρίχνουν έξω οι μεγάλοι τα Σαββατοκύριακα. Στο τελευταίο θέμα-κεφάλαιο εξηγείται ο τίτλος του βιβλίου. [tags] Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, Μελίνα Καρακώστα [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 25 Ιουνίου 2008
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας