Φινλανδικά Μαθήματα

fΑισθάνομαι ότι ο καιρός αλλάζει

Το βλέπω ολόγυρα

Δεν αισθάνεσαι του ανέμου το φύσημα;

Δεν αναγνωρίζεις εκείνο τον ήχο

Εκείνο το άκουσμα;

Και η γη αργά γυρίζει

Γυρίζει αργά , αργά αλλάζει

Neil Young ΄Rumblin (2010)Εκείνο  που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι η Φινλανδία, που τη δεκαετία του 1970 ανήκε στις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης και τη δεκαετία του 1990 βίωσε μια βαθιά οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης με την οποία διατηρούσε στενές και ειδικές οικονομικές σχέσεις, κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματά της επενδύοντας κυρίως στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού της συστήματος.«Η Φινλανδία ξάφνιασε και συνεχίζει να εκπλήσσει για τις επιτυχίες του εκπαιδευτικού της συστήματος μάλλον επειδή μέχρι πρότινος καταγραφόταν στο υποσυνείδητο των ανθρώπων ως μια χώρα στο Περιθώριο της Ευρώπης που χαρακτηριζόταν από φτώχεια,μαζική μετανάστευση και ακραία πολιτική και οικονομική εξάρτηση από τις ισχυρές χώρες του κόσμου » λέει στην εισαγωγή του βιβλίου ο πανεπιστημιακός Γ.Τσιάκαλος. Ιδιαίτερα επίκαιρο βιβλίο από ένα κράτος που βρέθηκε στο ναδίρ και για ν’αναπτυχθεί επένδυσε – κυρίως – στην παιδεία. Εδώ λοιπόν έχουμε μια βιωματική,αναλυτική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η Φινλανδία οικοδόμησε το παγκοσμίως κορυφαίο εκπαιδευτικό της σύστημα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.Το βιβλίο παρουσιάζει με λεπτομέρειες την πολυπλοκότητα της εκπαιδευτικής αλλαγής και ενθαρρύνει τους παιδαγωγούς και τους χαράκτες πολιτικής να αναπτύξουν αποτελεσματικές λύσεις για τις δικές τους περιοχές και τα δικά τους σχολεία.Και εμείς οι πολίτες που εκλέγουμε τα πολιτικά συστήματα της χώρας μας θα πρέπει να διαβάσουμε, να σκεφτούμε, και να πράξουμε…

Φινλανδικά μαθήματα : τι μπορεί να μάθει ο κόσμος από την εκπαιδευτική αλλαγή στη Φινλανδία; / Pasi Sahlberg.  Θεσσαλονίκη : Επίκεντρο, 2013.  329σ. ; 24εκ.

Ο Pasi Sahlberg, PhD, είναι γενικός διευθυντής του CIMO (Κέντρο για τη Διεθνή Κινητικότητα και Συνεργασία) στο φιλανδικό υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ASCD (Ένωση για την Επιτήρηση και την Ανάπτυξη του Αναλυτικού Προγράμματος) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός, επιμορφωτής εκπαιδευτικών, και χαράκτης πολιτικής στη Φιλανδία και ως ειδικός σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες συμβούλων. Τις τελευταίες 2 δεκαετίες αναλύει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλο τoν κόσμο και εργάστηκε με ηγέτες στην εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Τορίνο της Ιταλίας.  Είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και το Πανεπιστήμιο του Ούλου. 
.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας