Χάρολντ Πίντερ (1930-2008)

Βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 2005, ο Άγγλος Χ. Πίντερ ήταν κυρίως θεατρικός συγγραφέας.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του συγγραφέα από το 1971 μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.theatrokydonia.gr/artic4.php

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροια διατίθενται τα εξής θεατρικά του έργα: Η καταπακτή, Η προδοσία, Πάρτυ γενεθλίων, Η συλλογή, Ο εραστής.

      

Υπάρχει στο τμήμα DVD η ταινία “

Παιχνίδια μυαλού” (Sleuth), σε σενάριο Χάρολντ Πίντερ,

σκηνοθεσία Κ. Μπράνα, με τους Μ. Κέιν, Τζ. Λο κ.ά.

Τέλος διατίθεται και το μυθιστόρημα του Πίντερ: “Οι νάνοι”

Το μόνο μυθιστόρημα του Χάρολντ Πίντερ. Η μοναδική ευκαιρία για όσους πιστεύουν στον μεγαλύτερο αγγλόφωνο θεατρογράφο του αιώνα μας να δουν ακάλυπτο το πρόσωπο της ευαισθησίας του Πίντερ, προτού περιχαρακωθεί οριστικά μέσα στην ευφυΐα του, την αινιγματικότητά του, προτού γίνει ο ίδιος και το έργο του ένα αίνιγμα με προσωπείο το καθημερινά δήθεν ασήμαντο. Ο Πίντερ δεν “εξηγεί”, επειδή τότε θα παρέμβει στο έργο του θεατή-αναγνώστη. 

Παραθέτει εικόνα, δράση ή απραξία, προκαλεί (ή παγιδεύει) τον αναγνώστη να γίνει μοχλός. Η ποιότης και η ένταση της συμμετοχής του αναγνώστη κάνει το κείμενο του Πίντερ μια θεατρική ή αναγνωστική απόλαυση πολύ υψηλού επιπέδου, επιβραβεύει τη νοημοσύνη. Φαινομενικά χωρίς δράση, με ασήμαντο γέρας, με επίκεντρο μια αδρανή Ωραία Ελένη, με ανατρεπτικούς ρυθμούς και άγρια, κατά τόπους, εξηρμένο το κωμικό στοιχείο. Κάτω από την άπνοια των αρχικών κεφαλαίων, ο αναγνώστης προ-καλείται να προβάλει τη δική του άηχη καταιγίδα. Μετά ξεσπάει ο τυφώνας.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας