Ψηφιοποιημένη Συλλογή δίσκων βινυλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας – Συλλογή Μερκουρίου Ψιψίκα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας διαθέτει μία εξαιρετική και σπάνια συλλογή δίσκων βινυλίου η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 9.500 δίσκους. Η συλλογή αυτή προέρχεται από τη δωρεά του Βεροιώτη συλλέκτη Μερκουρίου Ψιψίκα.

Το εύρος της συλλογής είναι πολύ μεγάλο και περιλαμβάνει μουσικές απ΄όλο τον κόσμο, από διαφορετικά είδη μουσικής, από τις δεκαετίες ’30-΄90, κλασσική μουσική αλλά και τα περισσότερα είδη της ελληνικής μουσικής. Αποτελείται από δίσκους 78, 45 & 33 στροφών και ορισμένοι από αυτούς είναι εξαιρετικά σπάνιοι.

Η Βιβλιοθήκη έχει ξεκινήσει την αξιοποίηση της σημαντικής αυτής συλλογής και θα ολοκληρώσει σταδιακά:

  1. την καταλογογράφηση των δίσκων (καταγραφή, ακριβή περιγραφή των τραγουδιών που περιέχονται, τραγουδιστές, διάρκεια, εξώφυλλο) οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι μέσα από τον Ηλεκτρονικό Κατάλογο της βιβλιοθήκης https://tinyurl.com/p4mza7b
  2. την ψηφιοποίηση των δίσκων και την αποθήκευση τους σε μορφή αρχείων MP3.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί μέσα στη Βιβλιοθήκη ένας Media Server (Plex Server) στον οποίο βρίσκονται καταχωρημένα τα ψηφιοποιημένα αρχεία ήχου (MP3)

Η πρόσβαση του κοινού σε αυτή τη ψηφιοποιημένη συλλογή και η δυνατότητα ακρόασης, είναι ελεύθερη μέσα στους χώρους της βιβλιοθήκης μέσα από:

  • Χρήση των Tablet που δανείζει εσωτερικά η Βιβλιοθήκη
  • Χρήση της Smart TV που βρίσκεται στο χώρο του Brain Pulse
  • Χρήση SmartPhones και Tablet των χρηστών με εγκατάσταση του αντίστοιχου App για Android

Σε κάθε περίπτωση η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο μέσα από το τοπικό δίκτυο της βιβλιοθήκης.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στη ψηφιοποιημένη συλλογή θα πρέπει να συνδεθείτε ελεύθερα στο δωρεάν ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης (SSID : LibFreeWifi & LibFreeWiFi2) και να ανοίξετε την εφαρμογή του Plex.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης κι ακούστε το δωρητή Μερκούριο Ψιψίκα να μιλά για το μεγάλο του πάθος, τη μουσική και για το μεράκι με το οποίο συνέλεξε τη μεγάλη αυτή συλλογή https://goo.gl/WW2BwQ

Πληροφορίες για τις συνημμένες φωτογραφίες:

  1. Εξώφυλλο του δίσκου «Tea for Two» της Doris Day (New York : CBS Records, 1951)
  2. Εξώφυλλο του δίσκου « Μην τον ρωτάς τον ουρανό» της Μαίρης Λω (Αθήνα : Polygram, 1959)
  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 30 Ιούλιος 2015
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας