΄Εφυγε από τη ζωή η Αμπεϊ Λίνκολν

 

 

 Πέθανε η γνωστή τραγουδίστρια της τζαζ, Αμπεϊ Λίνκολν σε ηλικία 80 ετών. Παγκοσμίως αναγνωρισμένη εδώ και χρόνια ως μια από τις πιο εντυπωσιακές και ασυμβίβαστες ερμηνεύτριες, η Λίνκολν κέρδισε ανάλογη φήμη και ως τραγουδοποιός τις τελευταίες δεκαετίες. Στη καριέρα της η Αμερικανίδα τραγουδίστρια είχε εκδώσει 20 άλμπουμ, ήταν πολύ αγαπητή για τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για κάποια χρόνια, κατά τη δεκαετία του ‘60, είχε συμμετάσχει στον κινηματογράφο ως ηθοποιός, συμπεριλαμβανομένης μια ταινίας πλάι στον Σίντνεϊ Πουατιέ.
Λόγω της ικανότητάς της να αποκαλύπτει τις συναισθηματικές διαστάσεις ενός τραγουδιού, συχνά η Λίνκολν παρομοιαζόταν με την Μπίλι Χόλιντεϊ, η οποία υπήρξε και η μεγαλύτερή της επιρροή. Αντίστοιχα, η Λίνκολν είχε αποτελέσει έμπνευση για νεότερες τραγουδίστριες, όπως η Κασάντρα Γουίλσον, η οποία έλεγε: «Εμαθα πολλά για το πώς είναι να παίρνεις ένα διαφορετικό μονοπάτι από την Αμπεϊ. Να ντύνεις τους στίχους με αυτό που είναι η ζωή σου τη δεδομένη στιγμή».
Το πραγματικό της όνομα ήταν Αννα-Μαρί Γούλντριτζ. Γεννήθηκε στο Σικάγο στις 6 Αυγούστου του 1930 ως το δέκατο παιδί μιας οικογένειας δώδεκα παιδιών. Στις αρχές του ‘50, όταν τραγουδούσε σε κλαμπ της Χονολουλού, γνώρισε την Μπίλι Χόλιντεϊ και τον Λούις Αρμστρονγκ, ενώ αργότερα μετακόμισε στο Λος Αντζελες, όπου συνάντησε τον διάσημο στιχουργό Μπομπ Ράσελ, ο οποίος έγινε και μάνατζέρ της.
Το 1956 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της, «Affair…a Story of a Girl in Love» και εμφανίστηκε στην πρώτη της ταινία, «This Girl Can’t Help It», διαμορφώνοντας το γκλάμορους προφίλ της. Τον Μάιο του 2007, όταν κυκλοφορούσε ο δίσκος της, «Abbey Sings Abbey», που περιείχε μόνο δικά της τραγούδια, η Λίνκολν ανάρρωνε από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο σπίτι της στο Μανχάταν, περικυκλωμένη από δικούς της ζωγραφικούς πίνακες και σχέδια.

 

 

 

 

 

[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, τζαζ, μουσική, Αμπεϊ Λίνκολν, τραγουδίστρια, Αννα-Μαρί Γούλντριτζ [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας