Αξίζει να γιορτάσεις

Είμαστε στην μέση του Τριωδίου και τα πράγματα είναι λίγο μουδιασμένα. Σαν να πενθεί ο κόσμος, σαν να θεωρεί ότι με όλο αυτό τον ζόφο που πλάκωσε, είναι ντροπής πράματα οι γιορτές. Κι όμως, αυτά τα έθιμα αναπτύχθηκαν στη διάρκεια πολύ χειρότερων και πολύ πιο ζοφερών εποχών και εμπεριέχουν ακριβώς αυτό που ψάχνουμε εναγωνίως: μια στάση ζωής που να υμνεί την ίδια τη ζωή. Όχι τον υλικό πλούτο, όχι την ματαιοδοξία, αλλά το σώμα, το πνεύμα και την φύση. Η αποκοπή βέβαια των νεοελλήνων από την ουσία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς είναι ένα έγκλημα διαρκείας 70 ετών, που τώρα, στα δύσκολα, πληρώνουμε.

Γιορτάστε λοιπόν τις φετινές αποκριές. Δεν χρειάζεται χρήματα, ψυχή θέλει και ζωντάνια. Τα βιβλία που προτείνουμε σήμερα θα σας δώσουν κάποιες ιδέες για στολές και κατασκευές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το κατάλληλο κλίμα (μην ξεχνάτε βέβαια ότι βασικά συστατικά του μασκαρέματος των προγόνων μας ήταν τα παράταιρα ρούχα, οι προβιές, οι μάσκες και το φούμο από το τζάκι ή τη σόμπα). Ώρα για πραγματική ψυχαγωγία.

Αποκριάτικα πρόσωπα / Sylvette Pagan, Αθήνα : Καστανιώτης, 1989, 47σ. : εικ. ; 24εκ.

Μακιγιάζ για τα πιο φρόνιμα και τα πιο άτακτα παιδιά. Γίνονται εύκολα και δε βλάπτουν το πρόσωπο. Περούκες φανταστικές και ποστίς, κοστούμια απλά με έντονα χρώματα. Τα υλικά βρίσκονται εύκολα μέσα στο σπίτι. Ο συνδυασμός περούκας, κοστουμιού και μακιγιάζ δίνει ένα θεαματικό αποτέλεσμα.

 

Πολύχρωμο καρναβάλι : διακόσμηση παραθύρων, γιρλάντες και διακόσμηση τραπεζιού / Ερικα Μποκ, Αθήνα : Ντουντούμης, 2005, 34σ. : εικ. ; 25εκ. + 1 πατρόν 

Οι Απόκριες είναι μια γιορτή που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, προσφέροντάς τους τη χαρά της μεταμφίεσης και μια πολύ καλή αφορμή για τρελό κέφι. Το βιβλίο “Πολύχρωμο καρναβάλι” προσφέρει μια σειρά από πρωτότυπες ιδέες για το στολισμό του σχολείου ή του σπιτιού για το αποκριάτικο πάρτυ, με τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών. Τα πολύχρωμα και ευφάνταστα, όσο και απλά στην κατασκευή τους στολίδια που προτείνονται στο βιβλίο μπορούν να κάνουν αυτή τη γιορτή αξέχαστη!
Εύθυμοι κλόουν, γελωτοποιοί και ποντίκια για τα παράθυρα, για γιρλάντες ή για διακόσμηση του τραπεζιού. Αστεία διακοσμημένα σοκολατένια γλυκά, γυαλιστερές καραμέλες-βαρελότα. Υπέροχη διακόσμηση για ένα καταπληκτικό αποκριάτικο πάρτυ.
Οι σαφείς οδηγίες και τα πατρόν που περιέχονται στο βιβλίο συμβάλλουν στην ευκολότερη ολοκλήρωση κάθε δημιουργίας.
Το βιβλίο αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για κάθε παιδαγωγό της προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού σχολείου, αλλά και για κάθε ενήλικα που επιθυμεί να αξιοποιήσει δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες με το παιδί του.

Αποκριάτικες κατασκευές / Μάριον Νταβιντόβσκι, Αθήνα : Ντουντούμη, 2005, 34σ. : εικ. ; 25εκ. + πατρόν

Το βιβλίο “Αποκριάτικες Κατασκευές” είναι μια πλούσια πηγή ιδεών για τον εκπαιδευτικό ή για το γονιό ενόψει των εορτών της Αποκριάς. Οι προτάσεις για μάσκες, που θα βοηθήσουν στην επιτυχημένη μεταμφίεση των παιδιών, εναλλάσσονται με ιδέες για τον ευφάνταστο στολισμό του χώρου όπου θα γίνει η γιορτή, στο σχολείο ή στο σπίτι. Με τη συμμετοχή των παιδιών στην κατασκευή των αποκριάτικων στολιδιών, η χαρά τους για αυτήν τη μοναδική στιγμή του χρόνου θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
Αστείες ιδέες και κατασκευές για όλους τους μικρούς μασκαράδες. Η Πίπη η Φακιδομύτη, κλόουν, ανδρείοι ιππότες, μάγοι και Ινδιάνοι. Άγριες μάγισσες διασχίζουν τους ουρανούς με τη σκούπα τους. Και παραμένει αίνιγμα, ποιος κρύβεται πίσω από τις γεμάτες φαντασία μάσκες!
Οι σαφείς οδηγίες και τα πατρόν που περιέχονται στο βιβλίο συμβάλλουν στην ευκολότερη ολοκλήρωση κάθε δημιουργίας.
Το βιβλίο αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για κάθε παιδαγωγό της προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού σχολείου, αλλά και για κάθε ενήλικα που επιθυμεί να αξιοποιήσει δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες με το παιδί του.

Παιδικό μακιγιάζ για εντυπωσιακές μεταμορφώσεις / Franziaska Neumann, Αθήνα : Εργάνη, 1993, 32σ. : εικ. ; 17εκ.        
 

Για όλους τους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους είναι απίστευτα διασκεδαστικό να μπαίνουν σε καινούργιους ρόλους και να μεταμορφώνονται σε ένα διαφορετικό ον. Πόσο μάλλον όταν αυτούς τους ρόλους τους υποδύονται τα παιδιά που τους αρέσει να μιμούνται τους μεγάλους. Σ’ αυτό το βιβλίο λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε τις βασικές τεχνικές για το θεατρικό μακιγιάζ και έναν απλό βασικό εξοπλισμό από υλικά με τα οποία θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλες τις επιθυμητές μεταμορφώσεις των παιδιών σας, αλλά και εσάς των ιδίων για να συμμετέχετε σ’ αυτό το ωραίο και δημιουργικό παιχνίδι. Μεταμορφωθείτε λοιπόν σε κλόουν και κάντε τους γύρω σας να γελάσουν. Χρησιμοποιήστε χρώματα, μολύβια, πινέλα και υποδυθείτε μία κακάσχημη μάγισσα. Μακιγιάρετε και ντύστε τα παιδιά σας σε μαγεμένη πριγκίπισα ή σε παραμυθένιο βασιλιά. Μπορείτε επίσης να στήσετε πρόχειρα ένα σκηνικό και να διανύμετε ρόλους για να αποδώσετε την υπόθεση ενός γνωστού παραμυθιού. Ακόμη μπορείτε να εκπλήξετε ευχάριστα τους φίλους σας ή τα παιδιά σας σε παιδικά πάρτυ ή φιλικές συγκεντρώσεις. Μερικές πινελιές αρκούν, για να μεταμορφωθείτε σε παπουτσωμένο γάτο, σε αυστηρό βασιλιά ή σε έναν μαγευτικό αρλεκίνο.

Μάθετε λοιπόν τις βασικές τεχνικές του μακιγιάζ και αφεθείτε με τη φαντασία σας σ’ αυτή τη δημιουργική απασχόληση.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 7 Μαρτίου 2013
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας