αστέρες πολύφωτοι

Είναι αξιοθαύμαστο, αξιοπερίεργο,τραγικό, αστείο (μπορεί ο καθένας να διαλέξει όποια έκφραση θέλει) το πώς από αυτή την ψηλόλιγνη μορφή καταλήξαμε να αναγνωρίζουμε ως άγιο Βασίλειο τον παχουλό, ροδομάγουλο, γελαστό ασπρομάλλη γεράκο με την ασπροκόκκινη στολή. Αυτά κάνει το μάρκετιγκ.Όποιος θέλει να τον γνωρίσει καλύτερα ή να τον ξαναθυμηθεί ίσως, δεν έχει παρά να διαβάσει τον επιτάφιο Λόγο που έγραψε γι’αυτόν ο φίλος του Γρηγόριος ο Θεολόγος. Εκεί θα συναντήσει έναν λιπόσαρκο, σκελετωμένο, ασκητικό, ξερακιανό, καχεκτικό, ασθενικό, μόνιμα άρρωστο, με μαύρα μαλλιά και γένια (πέθανε σε ηλικία 49 ετών), με εύθραυστη υγεία, αλλά και δυναμικό και με σιδερένια πειθαρχία αγωνιστή της αλήθειας. Έναν αγωνιστή που” δεν είχε απλώς ενδιαφέρον για την παιδεία, είχε πάθος κυριολεκτικά.” Στυλιανού Παπαδόπουλου: Η ζωή ενός Μεγάλου: Βασίλειος Καισαρείας.”

…” Αν οι ποιμένες της εκκλησίας είχανε λιγότερη δράση και περισσότερη άσκηση και προσευχή, τα προβλήματα θα ήσανε πολύ μειωμένα. Γίνεται όμως το αντίθετο. Οι ποιμένες λες και το παν εξαρτάται από αυτούς αναπτύσσουν δράση και λησμονούν την άσκηση, λησμονούν να προσεύχονται πολύ στο θεό για να λύσει τα προβλήματα…” …”Σ’ένα καλύβι ασκητικό χωμένο στο πυκνό χιόνι πέθανε άσημα εκείνος που πολέμησε τους ισχυρούς και ανάστησε την Ορθοδοξία,την ύψωσε και τη θεμελίωσε στην παγκόσμια πρωτεύουσα και παντου. Άλλοτε ο κόσμος κρεμότανε από τα χείλη του,άλλοι με φθόνο και άλλοι με θαυμασμό. Τώρα στην έξοδό του δεν τον βλέπει κανείς. Επίσημοι και άσημοι, φίλοι και αντίπαλοι, άρχοντες και ταπεινοί όλοι απόντες…” Στυλιανού Παπαδόπουλου: ο πληγωμένος αετός: Γρηγόριος ο Θεολόγος.

”Διαμορφώθηκε θεολογικά στην Αντιόχεια, κορύφωσε την πολυσήμαντη δράση του στην Κωνσταντινούπολη και παρέδωκε το πνεύμα εξόριστος στα Κόμανα του Πόντου. Κι ενώ έζησε στη συριακή πρωτεύουσα του ελληνορωμαικού κόσμου, στη χοάνη των ισχυρών αντιθέσεων, κατόρθωσε να υπερβεί τις ακρότητες όλων, να ορθοδοξήσει και να γίνει ο κατ’εξοχήν οικουμενικός διδάσκαλος, τη φήμη του οποίου κανείς ποτέ δεν επισκίασε…” Στυλιανού Παπαδόπουλου: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. 2τ.

Στη συλλογή μας περιέχονται: α) έργα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου της σειράς: Βιβλιοθήκη των Ελλήνων. Άπαντα των αγίων πατέρων. β: Μ. Βασιλείου Άπαντα: εκδόσεις ωφελίμου βιβλίου, γ) Γρηγορίου του Θεολόγου: Άπαντα των αγίων πατέρων. Επίσης: 1.Αλεξίου Ιωάννη: Αστέρες πολύφωτοι:Μ.Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, 2. Αβαρικιώτη Αριστοτέλη: Ορθοδοξίας στύλοι:Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Βασίλειος ο Μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, 3. Δημόπουλου Γεωργίου: ο φωστήρ της Καισαρείας ο Μέγας Βασίλειος, 4. Γρηγορίου Ναζιανζηνού: Επιτάφιος εις τον Μ.Βασίλειον, 5. Νικοδήμου μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος: Η ικεσία ενός αγίου:από τα έπη του αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, 6. Ελεόπουλου Νικηφόρου: Οι τρεις Ιεράρχαι ως λογοτέχναι, 7. Ομιλίαι των τριών Ιεραρχών: Βασιλείου του Μεγάλου εις το πρόσεχε σεαυτώ, Γρηγορίου του Θεολόγου περί φιλοπτωχείας και παραίνεσις προς Ολυμπιάδα και Ιωάννου του Χρυσοστόμου δύο προς Ευτρόπιον, 8. Στυλιανού Παπαδόπουλου:1. Ηζωή ενός μεγάλου:Βασίλειος Καισαρείας και 2. Ο πληγωμένος αετός: Γρηγόριος ο Θεολόγος, Amedee Thierry: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: μεγαλομάρτυρας μετά τους διωγμούς.

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, τρεις Ιεράρχες, Μέγας Βασίλειος-άγιος Βασίλης-άη Βασίλης, Γρηγόριος ο Θεολόγος-Ναζιανζηνός, Ιωάννης ο Χρυσόστομος[/Tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2009
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας