Αφιέρωμα στον Επαμεινώνδα Χ. Γονατά

Εγώ που δεν έχω πουλιά φυλακισμένα σε κλουβιά
(ένα κλουβί της μάννας μου σαπίζει στην αποθήκη)
ξυπνάω καμμιά φορά από ‘να σιγανό κελάϊδισμα

Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, θα έχουμε αφιέρωμα στο έργο του λογοτέχνη Ε.Χ. Γονατά.
Ο Ε. Γονατάς γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα, σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος σε μεγάλες εταιρίες. Στο χώρο της λογοτεχνίας κατέχει μια σημαντική θέση, έχοντας εκδώσει έξι μικρά βιβλία στις εκδόσεις Στιγμή και έχοντας κάνει λίγες μεταφράσεις και λίγες επιμέλειες εκδόσεων. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1944 με το ποίημα Η μικρή εξοχική μας πόλη στο περιοδικό Παλμός με το ψευδώνυμο Ε. Γόνης και το 1945 με το αφήγημα Ο ταξιδιώτης και ακολουθούν το 1959 η ποητική συλλογή Η κρύπτη, το 1963 Το βάραθρο και Οι αγελάδες, το 1986 Ο φιλόξενος καρδινάλιος, το 1991 Η προετοιμασία και το 2006, μετά το θάνατό του, οι Τρεις δεκάρες. Τα έργα του αφηγηματικά, τα χαρακτηρίζουν η ποιητική γλώσσα, η επιμονή στη λεπτομέρεια, ο ρομαντισμός, ο αισθητισμός και οι επιρροές του από τον υπερρεαλισμό. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του συγγραφέα της εξαιρέσεως. “Και το πιο κοινό πράγμα μπορεί να γίνει απίθανο. Είναι πώς θα το χειριστεί ο συγγραφέας”, έλεγε.
Σημαντικό και το μεταφραστικό του έργο, στο οποίο συγκαταλέγονται μεταφράσεις των Ιβάν Γκολ, Γκιστάβ Φλομπέρ, Γκέοργκ Kρίστοφ Λίχτενμπεργκ, Πιέρ Μπετενκούρ και Αντόνιο Πόρτσια (Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης το 1994 για την Επιλογή από τις Voces του Αντόνιο Πόρτσια). Εκτός από την επιμέλεια βιβλίων, ασχολήθηκε και με την έκδοση του περιοδικού Πρώτη Ύλη (1959-1964) με το Δημήτρη Παπαδίτσα.
Στην εκδήλωση για το Γονατά θα μιλήσουν ο πεζογράφος Δημήτρης Νόλλας, η δρ. φιλολογίας Γιάννα Δεληβοριά, ο συγγραφέας Γιώργος Γώτης, ο ζωγράφος Απόστολος Πλαχούρης. Θα προβληθεί η ταινία Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά της Εύας Στεφανή (1998) του Παρασκηνίου της ΕΤ1, που υπήρξε και η μοναδική τηλεοπτική εμφάνιση του Γονατά.
Ταινία με τίτλο Ε. Χ. Γονατάς έχει κάνει και ο Μιχάλης Λυκούδης το 2007, διάρκειας 42 λεπτών. Συνεντεύξεις ο Γονατάς είχε δώσει στη Μικέλα Χαρτουλάρη στα Νέα, στις 4 Ιουνίου 1994 και στην Αναστασία Ματσινά τον Οκτώβριο του 2003 στο περ. Διαβάζω.
Επίσης, στο περ. ΑΝΤΙ, τχ. 866, Απρ. 2006 υπάρχουν απασπάσματα από ομιλία της Φρ. Αμπατζοπούλου για το λογοτέχνη.

Ο Ε. Γονατάς στο Ίντερνετ:
Βικιπαίδεια
Ελευθεροτυπία
Poetica net (Συνέντευξη της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου στη Μαρία Τσάτσου για τον Ε.Χ. Γονατά)
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Ποιείν (για το Βάραθρο)
Ποιείν (για τις Φωνές του Πόρτσια)
e-poema.eu

O Ε. Γονατάς στη Βιβλιοθήκη:
Γονατάς Επαμεινώνδας Χ., Το βάραθρο, Πρώτη Ύλη, 1963
Γονατάς Επαμεινώνδας Χ., Τρεις δεκάρες και άλλα αφηγήματα, Στιγμή, 2006
Γονατάς Επαμεινώνδας Χ., Ο φιλόξενος καρδινάλιος, Στιγμή, 1987

[tags] Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 17 Μαρτίου 2009
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας