Δεκαετία ’60: η εποχή της όρεξης

Ένα βιβλίο από τα ράφια της κοινωνιολογίας σήμερα. Αφηγηματικά άρτιο το βιβλίο του Βασίλη Καραποστόλη είναι περισσότερο ένα βιωματικό-επιστημονικό πόνημα,παρά μια ακαδημαϊκή μελέτη. Καλή ανάγνωση!

Ο Βασίλης Καραποστόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Stirling Σκοτίας. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διδάσκει Φιλοσοφία της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει μελέτες, δοκίμια και άρθρα για την ηθική και τα ήθη στον σύγχρονο κόσμο, τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, την εμπειρία της συμβίωσης κ.ά. (Πηγή)

Η εποχή της όρεξης / Βασίλης Καραποστόλης, Αθήνα : Πατάκη, 2012,

Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται η μαρτυρία ενός ανθρώπου για μια εποχή όπου οι αγώνες, κάθε λογής, δε σταματούσαν ποτέ και οι λιποταξίες σπάνιζαν. Δεν το έβαζε κάποιος εύκολα τότε στα πόδια κι ούτε αρεσκόταν να ανακυκλώνει τα παράπονα του. Μέρες γενναιοψυχίας; Ας τις πούμε, καλύτερα, γερά στυλωμένες στη ζωή, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.Ο αναγνώστης θα δει να εμφανίζονται άνθρωποι που ρίχνονται μέσα στη δράση με το που χτυπάει ο συναγερμός. Από τις κινήσεις τους αναπηδά μια θέληση, τη βλέπουμε, την ξαναζούμε, τη δανειζόμαστε. Σε περίοδο δανεισμών, άλλωστε, βρισκόμαστε σήμερα. Τουλάχιστον, εκτός από τις αναγκαστικές πιστώσεις από ξένες πηγές, ας πάρουμε και μια από τις ημέτερες, απ’ αυτό το ιδιαίτερο μείγμα κουράγιου και εγρήγορση (με μια απαραίτητη μικρή προσθήκη αψηφισιάς μέσα) που επέδειξαν οι προηγούμενες γενιές, ανεξάρτητα από άλλα, υπαρκτά τους ελαττώματα.

Μια κριτική του βιβλίου από τον Γ.Ι. Μπαμπασάκη

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2013
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας